Trendar: InredningMat och dryckResor

Malin hade svårt att hitta frisör – startade Sveriges första nationella frisörguide

09 dec, 2016 
AvSofia Börjesson
Alla som flyttat till en ny stad har haft samma problem: Var klipper man sig? Malin Sandsjö löste problemet genom att starta eget – en sajt där frisörerna lägger upp bilder på sina verk.
Annons

För fem år sedan bestämde sig då 23-åriga Malin Sandsjö för att byta stad. Hon lämnade familjen och tryggheten i Mariestad för att plugga affärsutveckling i Stockholm. Och precis som för alla som flyttar till en ny stad följde en tid av idel nya saker, men det var en sak som hon inte hade väntat sig – att det skulle vara så svårt att hitta en ny frisör.

– Ibland kan det kännas lika svårt att hitta en frisör man gillar som att hitta en partner. Jag tycker att det är läskigt att gå till en som jag aldrig varit hos tidigare, och jag att tror många känner igen sig i det, säger hon.

Insikten sådde ett frö i Malin.

Efter utbildningen började hon arbeta med digital marknadsföring på en svensk dejtingsajt. Men fröet hade redan börjat gro och efter ett par år bestämde hon sig – hon skulle skapa en guide för människor i behov av en ny frisör. En sajt där man kan se bilder på frisyrer från olika salonger, och dessutom söka efter frisörer med specialkunskaper.

Annons

– Efter att ha pratat med flera vänner var det tydligt att många såg det som en chansning att gå till en ny frisör. Det är svårt att veta om frisören kan klippa frisyren man vill ha och det kan vara svårt att kommunicera sina önskemål, berättar hon.

Hon fortsatte att arbeta på dejtingsajten i ytterligare ett halvår, men på kvällar och helger pratade hon med potentiella kunder och tog fram en första prototyp för företaget som hon skulle kalla för Portfolioz.

– I somras bestämde jag mig för att satsa heltid på Portfolioz.se. Då hade jag fått så mycket bekräftelse på min idé, från både frisörer och potentiella användare att det inte kändes läskigt att satsa, utan självklart.

Frisörerna som Malin pratade med var väldigt positiva till initiativet. De har nämligen saknat en plattform där de kan visa upp sina verk. Dessutom får de som vill förändra håret en översikt över vilka frisörer som behärskar tekniker som ombre, hårförlängning eller balayage.

Annons

Ted Gemzell, VD på Frisörföretagarna, är optimistisk.

– Det är ett välbehövligt initiativ som har potential att förändra branschen. Äntligen får frisörer en digital scen för sina verk, säger han.

Flera av Sveriges största salonger har redan anslutit sig till sajten: Björn Axén, Rapunzel, Victor Noblesse och Salong Bangs för att nämna några. Drömmen är att lansera tjänsten i flera länder så småningom, men först vill hon expandera på hemmaplan och redan i vår kommer sajten att utvecklas med ännu fler funktioner.

– Det känns superspännande och jag är jätteglad över all den positiva feedback vi har fått. Att frisörerna gillar Portfolioz är en bekräftelse på att det här kan bli något stort.

Här är Malins bästa tips till dig som funderar på att starta eget:

1. Ta hjälpen du kan få

– Det finns mycket hjälp du kan få från olika myndigheter, både i form av rådgivning och finansiering. Jag har tagit hjälp från bland annat Start-Up Stockholm, Almi och STING.

2. Satsa inte allt på en gång

– Starta i liten skala för att minska risken. Du behöver inte säga upp dig eller göra stora investeringar för att börja testa din idé.

3. Våga misslyckas

– Vad är det värsta som kan hända? Det är oftast inte så farligt. Så våga tro på dig själv och fokusera på möjligheterna.

Annons