Tina Rydberg

Att begrava sitt barn är varje förälders största mardröm, och tyvärr är det något som Tina Rydberg har fått uppleva. Hennes son Kristoffer fastnade som ung i ett drogmissbruk – och trots att Tina kämpade och slogs för sin son förlorade de till slut slaget mot drogerna.

Kristoffer gick bort efter att ha kämpat mot drogerna under en lång tid, endast 31 år gammal, och Tina Rydberg har skrivit om sina egna erfarenheter i boken Vingar av stål. Hon har berättat om den maktlöshet hon kände inför sin sons missbruk här på Femina:

– Ingen ska tro att jag stod stilla vid sidan och lät det ske. Jag har ifrågasatt allt, bönat och bett, ringt behandlingshem, gråtit, resonerat, tjatat, kört Kristoffer hit och dit, väckt honom ur ruset, släpat och dragit och stått kvar fast han i vissa stunder hatade mig närmast överjordiskt. Jag och hans pappa Peter försökte till och med få honom drogfri på egen hand, vi bevakade honom, tvingade honom att träna med oss, hade all koll som stod i vår makt. Och han var ren under vissa perioder. Lycklig och fri.

Nu berättar Tina, tillsammans med 32 andra mammor, om kampen mot missbruk av droger och läkemedel som anhörig i nya boken Vi begravde våra barn. Deras berättelser visar att missbruket kan drabba vilken familj som helst, var som helst i Sverige idag. De vittnar om en icke-fungerande missbruksvård, om en oförstående socialtjänst, om en fruktansvärd vanmakt. Hur de, trots otaliga försök, inte kunde hitta den hjälp som deras barn behövde för att överleva.

Berättelserna i Vi begravde våra barn har bearbetats och sammanställts av Elisabet Greek, journalist, Mari Rickardsson, författare till Aldrig längre än en tanke bort, och Tina Rydberg, författare till Vingar av stål. Alla tre är också medförfattare i boken.

Läs även:

Tinas son var missbrukare och tog sitt liv: ”Kan jag rädda ett enda barn så är jag nöjd”

Helenas man omkom i en olycka: ”Att ta farväl är det svåraste jag gjort”

Anna fick cancer under graviditeten: ”Tvungen att försöka överleva”

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: