Trendar: InredningMat och dryckResor

Margaux Dietz berättar öppet om sexuella övergreppet

18 dec, 2019 
AvNina Nyström
Influencern Margaux Dietz utsattes för sexuella övergrepp av en bekant när hon låg och sov.
Nu berättar hon sin historia på scen på Svenska hjältar-galan. På bloggen beskriver hon sina tvivel och hur svårt det var att prata om.
Annons

För fem år sedan utsattes Margaux Dietz för sexuella övergrepp av en bekant. I flera år höll hon tyst om det som skett – hon berättade inte ens för sin partner Jacob Liebermann.

Men efter att tre år senare ha sprungit på personen i fråga på stan och med ett stelt leende låtsats som att inget var fel, brast det för henne. Hon berättade för Jacob, och i höstas även för alla andra. I boken Your best life beskrev Margaux hela förloppet och känslorna runt omkring.

Berättar om övergreppet på scen

Hon har tidigare berättat om övergreppen i intervjuform, bland annat i Efter fem – men på Svenska hjältar-galan kommer hon för första gången att stå på scen och berätta sin historia inför publiken på Cirkus och hemma i tv-sofforna.

Margaux är en av jurymedlemmarna och presentatörerna på galan som tv-sänds den 18 december. En av hjältarna som berör starkt är Årets vårdhjälte: läkaren Gita Rajan. Gita blev själv sexuellt utnyttjad under större delen av sin barndom och har nu grundat den ideella organisationen Wonsa – ”World of no sexual abuse” – som strävar efter att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp tillgänglig för alla. Och det är i sin presentation av Gita som Margaux Dietz berättar om hur hon själv blev utsatt för övergrepp som yngre.

Annons

– Jag blev sexuellt utnyttjad av en bekant samtidigt som jag låg och sov, berättar Margaux Dietz från scenen på Cirkus i Stockholm.

”Jag är fastlåst i hans grepp”

I Your best life berättar hon mer ingående om situationen: På en fest vaknar hon av att mannen plötsligt ligger bredvid henne i sängen och har handen innanför hennes trosor. Skräcken fyller henne. Gång på gång försöker hon putta bort honom, få honom att sluta:

”Jag är fastlåst i hans grepp. Kan inte agera, varken med ord eller handling. Det händer inte mig.”

På Cirkus berättar hon också hur hon började anklaga sig själv för övergreppet.

– Jag lade all skam och skuld på mig själv, säger hon.

Svenska hjältar-galan spelades in tidigare i december, och Margaux berättade då på bloggen att hon var nervös inför kvällen: ”Det är väldigt mycket och en seriös text som ska förmedlas. Ibland när jag läser det blir jag själv lite tagen och då snubblar jag lätt på orden. Det är så svårt att prata om sexuella övergrepp och speciellt det jag varit med själv. Jag har skrivit om det i boken, men det känns fortfarande så konstigt och nästan overkligt att säga det högt. Speciellt på det här sättet. Jag önskar att jag hade vetat om Gitas organisation när jag själv var med om det jag var med om.”

Annons

”Man ska ju fan kunna ha på sig precis vad man vill”

Margaux berättar också att hon tvivlade över vad som var lämpligt att ha på sig när man berättar att man utsatts för sexuella övergrepp: ”Jag var lite tveksam på om jag skulle våga ha urringat eftersom jag skulle prata om sexuella övergrepp, men sen tänkte jag att vad tusan man ska ju fan kunna ha på sig precis vad man vill!”

Margaux Dietz

Genom att berätta hoppas Margaux kunna hjälpa andra att våga berätta om liknande erfarenheter. Hon poängterar också att man inte ska känna skam utan våga söka hjälp om man behöver. ”Genom att berätta känns det äntligen som att jag varit sann mot mig själv” skriver hon i boken.

Här finns hjälp om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Svenska hjältar-galan sänds 18 december kl 20.00 på TV3, Viaplay, Viafree och Aftonbladet.

Bild: TT (översta bilden från en annan gala)

Läs mer: 

Annons