Trendar: InredningMat och dryckResor

Margaux Dietz om mammas stöd genom skilsmässan

27 maj, 2020 
Det var inte roligt precis att bli hämtad först på alla fester i tonåren och att aldrig få ta tunnelbanan.
I dag förstår Margaux Dietz sin mamma Eveline helt och hållet och tackar mamma för stödet genom skilsmässan.
Annons

– Sådär, bara att posta, säger Eveline Dietz, 63, och skjuter datorn över det pastellfärgade bordet.

Hennes eget nästa blogginlägg ska handla om hur mycket hon saknar sin man Willem 1 000 mil bort och hur glad hon är att hon hann till Haag för att hurra för sin egen mor på 94-årsdagen. När Margaux Dietzs mamma satte sig på planet mot Sverige i mitten av mars var tanken att Willem skulle komma efter från Sydafrika, till ett visst coronavirus kom emellan.

Men karantän i Stockholm har sina ljusa sidor också, hon har kvalitetstankat tid med sin dotter och barnbarnet Arnold och kommit ikapp med bokföringen på Margauxs företag.

Att gå igenom dotterns blogginlägg däremot gör Eveline varje dag, var i världen hon än är och hur många det än trillar in.

Annons

– Mamma läser allt på bloggen innan det går ut. Jag älskar att skriva men har inte den begåvningen som mamma. Ibland går det lite fort i mitt huvud, jag kan missa ord av bara farten och man vill ju inte skriva Ulf Kristoffersson om Ulf Kristersson, säger Marguax Dietz, 29 och skrattar.

Har språk som både jobb och hobby

Hon å sin sida korrekturläser inte sin mammas blogg på allas.se, men hon ger tips och läser den, vilket är mer än vad hennes mamma gör alltid, tillägger influencern med en passning.

– I lördags färgade jag håret mörkt och det första mamma sa när vi sågs var ”Men oj, har du färgat håret?”. Då hade hon rättat ett blogginlägg om det dagen innan, ha ha.

– Det händer kanske en gång i månaden att jag inte förstår vad hon har skrivit men oftast är det språkliga finjusteringar. Språk är min hobby, det är kul men också viktigt att det blir korrekt, säger Eveline Dietz som jobbar som tolk och översättare.

Marguax ville bli domare eller lapplisa när hon var liten och var bestämd redan då, konstaterar hennes mamma, men på ett enkelt sätt.

Annons

När dottern i november 2014 sa upp sig från sitt jobb som projektledare på ett eventbolag för att bli ”bloggerska” och chefen sa ”du kommer tröttna, jag ger det ett halvår”, var Eveline peppig från start. 

– Jag har varit orolig när hon har sagt upp sig från jobb men tyckte att det här lät kul och sa ”testa!”.

Visade sin egen förlossning

I dag är Marguax en av landets mest tongivande influencers med hundratusentals följare. De två videorna av hennes förlossning, där sonen Arnold kommer till världen, har sammanlagt 2,9 miljoner visningar på YouTube och hon har under våren varit varit programledare för Hemliga beundrare i Tv3. 

När Margaux föddes i september 1990 var Eveline Dietz 34 år och helt säker på att det var en Max i magen, ända fram till strax före nedkomst. Margauxs mamma ler och berättar: 

Annons

– Bara några dagar innan jag skulle föda hade jag en dröm där det kom en läkare i vitt och sa: ”Grattis, du har fått en dotter som heter Margaux”. Med den stavningen och allt. En del tror att det är ett vanligt namn i Nederländerna men det är det inte. Däremot tycker jag om Margaux Hemingway, kanske vara det därför.

När var Margaux jobbig? 

– Aldrig egentligen, hon hade ingen tonårsrevolt. Men visst hände det när hon var 15 att jag önskade att hon vore 18. För att det var ett så stort ansvar. 

Jag var väldigt hård med att hon inte fick åka på skidresor eller på charter med kompisar innan hon var 18, trots att ”alla andra fick”. 

Blev hämtad från festerna

Tycker du att jag var sträng? Frågar Eveline sin dotter och Margaux svarar uppriktigt. 

– Ja, ibland. Jag fick inte sova borta och du hämtade mig från varenda hemmafest. Jag fick inte ta tåget ens två stationer. När man är 15 är det såklart pinsamt när kompisarna undrar ”kommer din mamma och hämtar?” eller ”varför måste du hem elva när vi andra får vara ute till tolv?”

– Lite sur var jag men jag hade ändå respekt för mamma och gjorde som hon sa. 

När ringer du till mamma och gråter?

Margaux tänker efter några sekunder:

– Med killar några gånger. Men det brukar sluta med att mamma får trösta killarna istället ha ha. Men jag vet att jag alltid kan ringa henne. 

Annons

– Och då kan inget stoppa mig, säger Eveline Dietz. 

Ville alltid ha mamma nära

Inte nu när hon bor på andra sidan jordklotet – det är därför hon alltid har ett handbagage packat och klart. Och inte då under uppväxtåren hemma i huset i Saltsjöbaden, när Margaux helst ville ha mamma på en armlängds avstånd. 

– Det är de minnena än i dag som är känslomässigt mest jobbiga från barndomen, när mamma skulle åka bort, berättar sociala medier-stjärnan. 

– Om det så var två dagar i jobbet bröt jag ihop. Eller en gång när hon skulle följa med min bror på klassresa och trampa dressin, jag hade fullständig panik. 

”Mamma curlade oss nog för mycket och pappa var lite väl hård” som Margaux uttryckte det när hennes bok Your best life kom ut förra året – i vilken hon öppnade upp hjärtat om relationen med sin pappa som hon upplevde som sträng och ”svår att ha att göra med” under uppväxten. 

Annons

Marguax hade tagit studenten när föräldrarna gick isär och mamma Eveline  flyttade till en minitvåa i andra hand som hade haft översvämning i köket – och där snart också dottern packade upp sina väskor. 

– Jag var 19 år, jobbade på ett burrito-ställe och hade aldrig bott i stan, jag tyckte att det var fantastiskt! Det brydde mig inte att vi bara hade en säng och inget kök, säger Margaux och tittar kärleksfullt på sin mamma som fortsätter:

– Jag var väldigt mycket upp och ner under den perioden, allt var rörigt, men det var samtidigt mysigt att ha Margaux där. Vi hade aldrig gjort saker bara vi, inga tjejkvällar eller tjejhelger. Nu kom vi nära på ett nytt sätt. 

– Även om mamma var upp och ner och mådde dåligt så mådde hon bättre än hon hade gjort innan. Det var bra för henne att de skilde sig, det var värre med pappa. Han vägrade att lämna ytterdörren och att släppa in mäklare, sa att mamma hade hamnat i klimakteriet. 

Hur är relationen med din pappa i dag?

– Bättre än någonsin, svarar Margaux men tillstår att det är relativt. 

Annons

– Vi har setts två gånger sedan julafton men pratar varannan vecka. Han älskar Arnold, säger Margaux och berättar att det var när den treårige sonen sa att han inte hade en morfar, som hon bestämde sig för att kämpa för att hålla kontakten.

– I dag vet Arnold verkligen att han har en morfar, det känns jättebra. 

I december 2019 kom blogginlägget som skulle bli ett av Margaux Dietzs svåraste någonsin att formulera; om att hon och fästmannen Jacob Liebermann, 34, som hon gifte sig med i april förra året med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor som vigselförrättare, hade gått isär. 

”Ingen anledning att hålla ihop om man inte trivs”

Jag frågar Eveline hur det var för henne som mamma att se dottern gå igenom samma sak som hon – i offentlighetens ljus dessutom – och Eveline svarar att synen på äktenskap i dag är helt annan. 

– På den tiden när jag gifte mig var skilsmässa ett misslyckande och så var det för mig också. När jag kom till mina föräldrar som har hållit ihop i alla år och sade att vi inte hade det bra sa min mamma ”duka fint och tänd några ljus”. Det var hennes och den generationens recept. 

Annons

– I dag finns det ingen anledning att hålla ihop om man inte trivs i ett äktenskap. Man kanske inte ens går in med den inställningen när man gifter sig, att det måste vara för evigt. Jag är min nya mans fjärde fru och har det jättebra.

Margaux Dietz och Jacob Liebermann
Elle-galan, Grand Hotel, Stockholm, 2020-01-17
(c) Karin Törnblom / TT Kod 2377

Margaux fyller i: 

– I dag jobbar kvinnor lika mycket och är inte beroende av män ekonomiskt heller, de klarar sig själva, säger hon men hymlar inte med att uppmärksamheten kring skilsmässan stundtals har varit ”jättejobbig”. 

– Inte de här artiklarna om att vi skiljer oss, men alla kommentarer. Jag delar med mig av mitt liv varje dag i bloggen och när Jacob och jag började separera skrev folk: ”Varför har inte Arnold varit med på två dagar” och ”Varför är du med Victor Frisk hela tiden när du har en man?” För att Victor är min bästa vän som jag då behövde mer än någonsin! Folk fattade inte. När jag inte hade Arnold skrev de att jag var en dålig mamma och jag mådde fruktansvärt av kommentarerna om hur dålig mamma jag var och att jag skulle vara otrogen. 

Lille Arnold är väl bekant för Margaux Dietz följare och är influencerns stora kärlek. Här blir hon fin i håret med hjälp av Tove Dalsryd för reportage i Svenska Dagbladet. Foto: TT

När vi ses har det gått några månader till. Margaux Dietz säger att hela familjen har landat i det nya, att Jacob och hon bor 40 meter från varandra och att de alla har de bra. Förutom mamma Eveline som varit en klippa som vanligt genom de tuffa månaderna har hon funnit stöd hos sin vän, partiledaren Ebba Bush Thor, som också har gått igenom en separation nyligen med små barn. 

Annons

– Mamma och jag pratar hela tiden och att veta att jag kan fly till henne i Sydafrika om det blir för jobbigt är en skön bakdörr att ha och eftersom jag har få kompisar som varken är gifta eller skilda är det skönt att ha Ebba att prata med som är i samma sits. Men jag hittar mycket stöd också hos mina läsare av bloggen. Det är inte jättemånga som är nyskilda med ett litet barn men några finns det och jag hoppas att jag kan förmedla att en familj se ut på många olika sätt. 

– Man kan ha två mammor, man kan ha två pappor, man kan ha en mamma eller fyra mammor och två pappor…

– Och en mormor! säger Eveline Dietz. 

– Och en mormor såklart. Bara det finns en familj är det inte så noga hur den ser ut.

I höst släpper mor och dotter Dietz en barnbok tillsammans med titeln ”Arnold åker till Sydafrika”.

 

Fakta/

Namn: Margaux Dietz
Ålder: 29
Bor: Lägenhet i centrala Stockholm, uppvuxen i Saltsjöbaden.
Familj: Sonen Arnold, 3. Mamma, pappa och storebror.
Aktuell: Egenföretagare och en av landets mest tongivande influencer.

Namn: Eveline Dietz
Ålder: 63
Bor: Northwest Province i Sydafrika och Stockholm.
Familj: Gift med Willem. Egna barnen Margaux och Theo från tidigare äktenskap och fyra bonusbarn.
Aktuell: Tolk och översättare. Har skrivit barnbok med Margaux som kommer i höst.

Foto: Rickard Eriksson

 

Annons