Trendar: InredningMat och dryckResor

Marianne Mörck: ”Mitt forum är Youtube – där ser jag allt”

14 apr, 2020 
AvAlexandra Andersson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Folk tittar på mig som om jag vore spetälsk och ungarna ropar "corona, corona" och gömmer sig, säger Marianne Mörck vars arbete på Malmö Opera har skjutits upp till hösten.
Annons

Har dina planer förändrats på grund av coronakrisen? 

– Det är klart att allt förändrats, som för alla. Jag var mitt uppe i en smockfull vår av jobb på Malmö Opera, tv-inspelningar, serier och konserter. Men nu är allt framflyttat till hösten. Vi får väl se var vi står då? Jag är ju en ensamvarg, så för mig är det egentligen inte så jättemycket skillnad. Dagarna… Ja, under de första tycker jag nog att jag mest vände mig i sängen, kunde inte med en gång hitta motivation att gå upp ens. Jag har nu börjat tömma låda för låda och rensa, sådant som förr bara låg på framtiden.

– Jag är fruktansvärt noga med mitt munskydd, med ventil och mina plasthandskar. Folk tittar på mig som om jag vore spetälsk och ungarna ropar ”corona, corona” och gömmer sig. Ja, de är väl uttråkade de också. Jag plockar mycket i papper och förbereder min deklaration. Jag lägger mig och tittar på mobilen och Youtube och läser mycket tidningar. Jag har det bra, så här långt.

Annons

Är du orolig för viruset och dess konsekvenser?

– Absolut! Det här vi är med om nu kommer man läsa om i världshistorieböckerna. Vi är bara i början tror jag. Hela Afrika är ju redan en utsatt kontinent, så när det här exploderar där blir det fruktansvärt. Det blir synd om människor. Och jag blir irriterad när min handsprit tog slut!

Hur tar du dig själv till kulturen nu?

– Jag gör intervjuer som denna. Finns på länk i något tv-program. Gör radio över mobilen i direktsändning. Går in på Malmö Opera ibland, med munskydd och allt. Och sjunger in Dagens Sång.

Vilka är dina bästa kulturtips i karantäntider?

– Oh, det svämmar ju över av filmer, konserter och intervjuer, och fantastiska dokumentärer på nätet. Och ”fix o fax” eller vad det nu heter.

Netflix kanske?

– Ja, Netflix heter det ja! Jag vet bara att många följer bra serier där. Mitt forum är Youtube, där ser jag allt. Nu dokumentären Grey Gardens till exempel, om och om igen.

Annons

Vad läser du och/eller lyssnar/tittar du på just nu?

– Just nu läser jag mitt manus till Funny Girl som ska upp på operan här i Malmö i höst.

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta?

– Jag vill lyfta fram alla frilans-teaterarbetare som inte har något i ryggen med sig nu, som jag har. Jag har min pension och känner mig mycket tacksam över det.

Vilka är dina planer för framtiden?

– Mina planer? Ja, jag ska fortsätta att skydda mig, se framåt, försöka handla eller ringa till några äldre jag känner. Sen kan man ju inte ha några planer framåt. Men jag äger en glad själ, så uppäten av oro inifrån kommer jag inte bli i alla fall. Det här klarar vi!

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons