MARIKA CARLSSON

ÅLDER: 44 år.

BOR: Radhus i förort till Stockholm.

FAMILJ: Sambo och bonusbarn.

BAKGRUND: Utbildad undersköterska, ståuppdebut 2001, korad till Årets kvinnliga komiker 2006 och 2012.

Marika Carlsson är komikern från Etiopien och Lund som korats till Årets kvinnliga komiker flera gånger och medverkat i bland annat Parlamentet och Intresseklubben.

Under uppväxten fick hon ofta höra att hon syntes och hördes för mycket, tog allt syre i rummet. Det hela tvärvände vid 23 års ålder, under studierna i Lund, när en kurskamrat en dag tog med henne till en teatergrupp där hon fick prova skådespeleri. Plötsligt stämde allting.

– Ta mer plats? Får man det? Nu sa de till mig: Är du arg så var ännu argare, våga överdriva.” Det var otroligt fascinerande och befriande. Nu hade jag ett rum där det tydligen inte gick att vara för mycket.

Länge hängde hon kvar vid drömmen om att bli skådis. Men några år senare hittade hon hem i ståuppen. Och det är ju där vi känner henne, som den rättframma, orädda, träffsäkra men också allvarsamma. Det blev nyligen klart att hon även till hösten fortsätter med sin succéshow Jag är Gud, regisserad av Maria Lundqvist.

Beskriv känslan av att stå på scen i dag.

– Ingen annanstans är jag så närvarande i nuet. Det låter säkert klyschigt, men är helt sant. På scenen spelar det ingen roll om mitt privatliv är fantastiskt eller urdåligt, det enda som spelar roll är min kontakt med publiken.

Läs hela intervjun med Marika Carlsson i Femina nr 05/2017.

AV ELIN EKLÖF

FOTO PETER KNUTSSON

Mest läst