Trendar: InredningMat och dryckResor

Mark Levengood om att vara homosexuell: "Ett äventyr"

26 jun, 2018 
AvHelena Sjögren
Mark-Levengood-Foto-Mathias-Alm
Mark Levengood är en av våra mest folkkära programledare. I sitt sjätte "Sommar i P1" pratar han om hur rysligt trevligt det är att vara homosexuell och vill uppmana lyssnarna att våga vara sig själva.
Annons

Mark Levengood fick sitt stora genombrott med tv-programmet ”Mark och hans vänner”. Sedan dess har han gjort allt från ”Melodifestivalen” till ”Kronprinsessans födelsedag” och SVT-programmet ”Tro, hopp och kärlek”.

Sedan våren 2018 gör han dessutom podcasten ”Mark & Jonas podd” tillsammans med maken Jonas Gardell.

När Mark Levengood gör sitt sjätte sommarprogram ska det handla om hur ”rysligt trevligt det är att gå runt i livet och vara homosexuell”.

– Jag läste i tidningen att självmordstalet bland HBTQ-ungdomar är mycket högre än bland andra ungdomar, så då började jag tänka på hur trött jag är att det ska framställas som ett stort, stort problem att vara homosexuell. För ser jag på mitt eget liv har det varit en källa till så otroligt mycket äventyr och ibland en svindlande skönhet. Och då tänkte jag, då gör jag ett program som handlar om det, säger han.

Annons

Mark Levengood om att komma ut

Han minns själv att det inte var lätt att komma ut.

– Det var svårt men när man väl har gjort det är det lekande lätt och underbart.

Även om Mark Levengood förstår att hans program låter glättigt, säger han att det inte kommer att sakna svärta.

– Men smärtan är för att livet pågår, inte för att jag är homosexuell. Alla råkar ut för saker – också jag.

Mark Levengood och Jonas Gardell i pridetåget i Stockholm 2015.
Mark Levengood och Jonas Gardell i pridetåget i Stockholm 2015. Bild: IBL Bildbyrå

Mark Levengood har tidigare sommarpratat 2011, 2007, 1999, 1996 och 1993. Han säger att han brukar få frågan, men oftast tackar nej eftersom han inte känner att han har något viktigt att säga.

– Vår sexualitet är en väldigt stor kraft i vårt liv. Sedan om man råkar vara född med en sexualitet som i ganska tidiga år tvingar en att ställa frågor om vem är jag för att man lever i en värld som inte är anpassad efter mig. Hur vill jag då att den världen ska se ut? Och så får man bygga sin identitet på en trygg och stadig grund och slipper låtsas. Det är en väldigt bra sak. Det klart det finns en uppmaning till folk att våga vara sig själva och stå för den man är, för livet blir så mycket bättre.

Mark Levengoods sommarprat sänds den 28 juli i P1 och produceras av vännen Henrik Johnsson.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons