Höga ljud, hög musik och mycket intryck – att gå och handla i en mataffär är inte det lättaste för en person som har autism. Därför hyllas nu den brittiska matkedjan Morrisons för sitt initiativ – kedjan har nämligen infört en ”tystare timme” för personer och barn som har autism och som vanligtvis undviker att gå till mataffärer på grund av hög musik och höga ljud, skriver BBC.

439 butiker i Storbritannien kommer hädanefter att sänka belysningen, stänga av musiken och undvika att prata i högtalaren mellan klockan 9 och 10 på lördagar. Matkedjan är den första i branschen som har infört ett liknande initiativ – och The National Autistic Society, Storbritanniens största välgörenhetsorganisation för personer med autism, säger att det är ”ett steg i rätt riktning” och uppmanar företag världen över att införa liknande timmar.

Organisationen har tidigare infört Autism Hour som sker varje vecka i oktober och som innebär att företag stänger av musik, dämpar belysningen och utbildar personal kring autism. Förra året slöt mer än 5 000 företag upp.

Morrisons hyllas nu stort för initiativet och flera affärer i Storbritannien har hängt på – leksakskedjan The Entertainer har även infört en ”tystare timme” under den första öppna timmen på lördagar, där anställda stänger av musiken för att skapa en mer inkluderande och välkomnande miljö för barn med autism. Även den brittiska matkedjan Asda har infört liknande tysta timmar. Än så länge har inga svenska aktörer hakat på, men kanske är det bara en tidsfråga innan trenden även når Sverige.

Källa: BBC Foto: IBL

Läs även:
6 fördomar om barn med autism

Klassiska barnprogrammet lanserar ny fantastisk karaktär – med autism

Mest läst