När vi äntligen är lediga vill vi gärna göra allt det där vi inte hinner göra annars. Träffa vänner och familj, vara ute i naturen, åka på utflykt eller kanske få till den där träningen vi inte hinner med annars.

Det är lätt hänt att vi plötsligt bokat upp hela vår ledighet med aktiviteter…

Därför ska du inte planera

Men det finns anledning att se upp, i alla fall om vi ska tro forskning från Ohio State University’s Fisher College of Business and Rutgers Business School.

Precis som ett bokat möte på jobbet är mer troligt att bli av, är vi mer benägna att utföra våra inbokade aktiviteter under vår lediga tid. Men allt har ett pris.

Time Magazine har därför sammanställt tre enkla råd för att få ut det mesta av sin ledighet:

1. Håll planeringen lite vag

Forskning visar att för mycket planering under ledighet ofta leder till att vi njuter mindre av själva aktiviteten. Det är därför en god idé att hålla saker och ting lite flytande.

För att fikan med kompisen ska bli av ändå bör du försöka hålla tiden så flytande det går. Forskarna föreslår att bestämma ett tidsfönster snarare än ett exakt klockslag. Säg hellre ”efter jobbet” än ”prick klockan 18”.

Kvinna skriver i en kalender.

Bild: Shutterstock/IBL

2. Kläm inte in så mycket som möjligt

Plötsligt dyker det upp en ledig dag från, till synes, ingenstans. Massor med ledig tid du inte hade räknat med. I nästa sekund är dagen fullbokad med aktiviteter.

Men ta i stället tre djupa andetag innan du börjar fylla den tomma kalendern.

Stressad kvinna kör bil och tittar på sitt armbandsur.

Bild: Shutterstock/IBL

Eftersom vi ofta underskattar hur lång tid något tar är risken att du överbokar dig. I stället för att vara i stunden och njuta av aktiviteten är du någon annanstans i tanken.

Vi har alla varit på den där semestern där vi sprang mellan sevärdheterna och än i dag inte vet säkert om vi besökte Frihetsgudinnan eller inte. Allt vi minns var flängandet.

Ibland är det också bättre att säga nej till en sak för att kunna ägna sig åt något annat fullt ut. Våga prioritera det du tycker är viktigast och helst vill göra.

3. Var i nuet

Visst är det en sliten klyscha, men för att kunna uppskatta något till fullo gäller det vara i nuet. Med en lös och ledig planering är det lättare att vara i stunden och också njuta mer.

Carpe diem!

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även:
Forskning: Det bästa du kan göra på semestern? Ingenting!

Roligare resa – 30 tips på lekar och annat kul på bilsemestern

Så släpper du stressen under semestern – 7 konkreta tips

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: