Meghan och Harry stämmer brittiska The Mail on Sunday: ”Det är mobbning”

För ett tag sedan publicerade brittiska The Mail on Sunday ett handskrivet brev som Meghan, hertiginnan av Sussex, skrivit till sin pappa, Thomas Markle. Tidningen använde brevet för att belysa deras trassliga relation – men beslutet fick prinsparet att reagera, både rättsligt och offentligt.

Publiceringen har nämligen fått Meghan att stämma tidningen för att ha missbrukat privat information om henne, samt brutit mot dataskyddsförordningen GDPR och lagen om upphovsrätt. Samtidigt väljer prins Harry att göra ett offentligt uttalande.

Refererar till Dianas tragiska öde

I uttalandet ryter Harry ifrån och sätter ner foten. Han säger att han inte längre kan vara tyst och bara se på när hans fru lider, och hävdar att brittisk press fört en ”en hänsynslös kampanj” mot Meghan det senaste året.

Han refererar också till sin mamma, prinsessan Diana, och menar att brittiska mediers häxtjakt på Meghan börjar likna den som hon tvingades utstå:

”Jag förlorade min mamma och nu ser jag min fru falla offer för samma kraftfulla makt”, säger prins Harry och fortsätter:

”Det kommer en punkt där det enda du kan göra är att stå upp mot den här typen av beteende, då det förstör människor och människors liv. Det är enkelt uttryckt mobbning, vilket skrämmer och tystar människor”.

Här går det att läsa hela prins Harrys uttalande.

Tidningen står för sin publicering

The Mail on Sunday ska ha sagt att de står för sin publicering och att de kommer försvara den. Enligt The Guardian, som rapporterat om fallet, kan det dock bli svårt då författarna till ett brev äger upphovsrätten även om brevet nått en annan person.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Meghan Markle gästar Vogue – väljer Greta Thunberg till omslaget

Meghan Markles nya satsning – skriver barnbok

Meghan Markle intervjuar Michelle Obama i brittiska Vogue

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: