Trendar: InredningMat och dryckResor

Mer nätshopping och mindre pussande – så förändrar corona vad vi gör

29 apr, 2020 
AvFemina
Vi pussas mindre och nätshoppar mer – men på vilka fler sätt har coronaviruset förändrat våra beteenden?
Annons

Att de flesta av oss har anammat myndigheternas råd om att tvätta händerna mer noggrant och ofta på grund av coronaviruset känns kanske inte så överraskande. 86 procent av oss gör det, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s, undersökning som de utfört tillsammans med Kantar Sifo.

Några beteenden har vi förändrat mer senare tid

Men några beteenden har vi förändrat lite extra på senare tid, enligt Svante Werger på MSB. I jämförelse med tidigare perioden som man har ställt frågan (21 mars – 22 april).

– 23:e till 26:e april ser vi stor förändring i några områden jämfört med tidigare. Det är successivt fler som anger att de har förändrat sitt beteende genom att i mindre utsträckning bjuda hem folk till sig, minska antalet resor, i mindre utsträckning delta i fritidsaktiviteter och träning och genom att åka mindre kollektiv trafik, säger Svante Werger.

Många uppger att de har åkt mindre kollektivtrafik sedan coronaviruset kom till Sverige. Foto: Magnus Sandberg / TT

Undersökningen visar beteendeförändringar

MSB:s undersökningar görs kontinuerligt, för att kunna se hur människor beter sig, och på så sätt bland annat kunna dra slutsatser kring nödvändiga åtgärder.

Annons

– Den intressanta frågan kanske är: Håller människor i de här beteendeförändringarna? Eller finns det tecken på avmattning nu när händelsen har pågått ett tag och alla vill ut i vårsolen?, säger Svante Werger, och svarar sedan på sin egen fråga:

– Det finns inte någonting i de här siffrorna som tyder på att det finns en avmattning. De förändringar vi ser handlar helt och hållet om att man anger att man gör mer successivt för att agera smittsäkert, om man kan använda det uttrycket.

Men Svante Werger varnar också för att det är personers egna bedömningar, och att det kan finnas risk för att man bedömer sig själv lite väl positivt.

Fler rör sig i parker nu i coronatider

Google har också gjort en undersökning som visar hur vi rör oss nu jämfört med tidigare. I den ser man att det skiljer sig mellan olika platser i landet men generellt har våra besök i parker i tid ökat med hela 43 procent i slutet av mars, jämfört med början av året och en bit in i februari då smittan började ta fart.

Människor umgås och har picknick i Rålambshovsparken. Foto: Jessica Gow / TT

Vi har under samma period tillbringat 24 procent mindre tid i butiker och på restauranger och caféer, 10 procent mindre i livsmedelsbutiker och apotek, 36 procent mindre på buss- och tågstationer, 18 procent mindre på jobbet och 5 procent mer hemma.

Annons

Vi pussas mindre och nätshoppar mer

Andra beteenden som vi har förändrat är till exempel att vi pussas och kramas mindre, nätshoppar mer, vi bunkrar en aning mer varor när vi handlar och jobbar betydligt mer hemifrån än vi gjort tidigare. Nedan är MSB:s bild som visar hur förändringarna har sett ut i olika perioder.

Så har corona förändrat våra beteenden

Av: Sandra Hiort

Foto: TT/MSB

Läs mer:

Annons