Tystnadskulturen kring övergrepp mot kvinnor – och skammen som gjort att kvinnor inte vågat berätta – håller på att luckras upp. I svallvågorna efter Metoo har kvinnofrågor hamnat i fokus och nu vågar allt fler kvinnor bryta tystnaden.

Detta uppmärksammar skådespelerskan Mia Skäringer i ett nytt, hyllat Facebook-inlägg, där hon menar att kvinnor – nu mer än någonsin – står enade i kampen mot skammen och tystnaden.

”Nu har vi släpat skammen till sin egen sida. Fokus är ställt där det ska stå. Vi blöder av blåsor i händerna. Gråter av lättnad för vad vi faktiskt åstadkommit. Och vi har alla släpat på olika sätt. Försiktigt med handduk under för att inte repa golven i finrummen. Våldsamt och högljutt genom korridorer som tystats. Vi har gjort det tillsammans oavsett olikheter och åsikter. Burit det som förr var vår ensamhet som vi trodde vi aldrig kunde dela. Detta stod över allt”, skriver hon.

Läs även: Mia Skäringer ryter ifrån om våldet mot kvinnor: ”Varför skyddar inte samhället oss?”

Trots att minnena fortfarande gör ont måste vi fortsätta stå upp för våra medsystrar, menar Mia.

”Många av oss är stora sår. Mitt i, just ihågkommet eller brutalt upprivet. Ärrbildningar som kan börja blöda när ni så oförsiktigt, respektlöst och hårdhänt rotar och petar. Vissa av oss är helt förträngda och har inget språk. Andra är tystade av kulturer. Några av oss finns inte längre. Våra kroppar och känsloliv är fläckvis svarta. Brända. Vi förnimmer samma känslokropp. På en punkt blir vi ett”, skriver hon.

Läs hela det hyllade inlägget här:

Läs även:

Mia Skäringer om kritiken mot Metoo

Mia Skäringers starka ord om utbrändheten – och ångesten

Mia Skäringer hyllas för sina ord om psykisk ohälsa: ”Inget utrymme för kvinnor”

Mest läst