Trendar: InredningMat och dryckResor

Michael Nyqvists fru skriver om sista tiden med maken: "M har alltid varit så stark"

20 sep, 2019 
AvIda Gustafsson
Michael Nyqvist gick bort i sviterna av cancer för två år sedan, hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth skriver nu om den sista tiden de fick tillsammans, och hur den blev en av de finaste i deras liv.
Annons

Den folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist som gick bort i cancer 2017. Ytterst få visste om att han var sjuk, så beskedet om hans bortgång var för många både hastigt och oväntat. I en lång och personlig text i Cancerfondens tidning Rädda Livet skriver Catharina Nyqvist Ehrnrooth om den sista tiden med maken.

När de gifte sig 1998 sa prästen att ”Ni skall bära varandras bördor”, de tyckte att det var vackert eftersom det blev något att påminnas om och en uppmaning som gett dem styrka genom åren. Men när Michael Nyqvist drabbades av cancer ställdes prästens ord på ända, en känsla som nog många anhöriga känner igen sig i.

”Vid svår sjukdom går plötsligt inte det, bördan är fortfarande tyngre hos M. Jag försöker se det ljusa i allt, se de små framgångarna, vara nära. Men helst av allt vill jag bara ta bort det onda. Ge skitsjukdomen till mig. Det känns så orättvist och jag känner mig maktlös.”

Annons

När Michael Nyqvist drabbades av cancer var det Catharina som var med honom på alla besöken på sjukhuset. Hon skriver om ett av återbesöken de gjorde innan Michael Nyqvist skulle åka utomlands för att spela in en serie. Behandlingen hade varit framgångsrik och de var båda fulla av hopp och tillförsikt inför framtiden. De möter läkaren och hon försöker tolka hans minspel, så att hon är förberedd. Men det var omöjligt.

”Vi får se röntgenbilderna och läkaren förklarar. Den här gången har nåt hänt – cancern har muterat. Världen vänds upp och ner ännu en gång, nu har han två sorters cancer. Plötsligt blir M patient på riktigt.”

Från att ha haft ett annat liv bredvid cancern, med en vardag och jobb ligger deras liv nu i andras händer. De slussas in i cancervården och får träffa kuratorer, dietister och sjuksköterskor. Catharina är med honom när han får sin första cellgiftsbehandling.

”Jag sitter och tittar på min älskade medan det droppar gift in i hans arm. Det är verkligen pest eller kolera – antingen dödar giftet honom eller så gör sjukdomen det.”

Annons

Från att ha haft en förpackning med medicin har de nu en hel Ica-kasse full av tabletter hemma i badrummet, att se alla medicinerna gör ont, så Catharina lägger dem i en stort korg med lock.

”Jag döper om den till ”Apoteket”, klarar inte riktigt att se medicinerna framme. Kan inte förstå, M har alltid varit så stark och frisk.”

Hon skriver att hon under hans sjukdomsperiod känt sig naiv som försökte få in hopp och ljus i de mörkaste stunderna.

”Vi valde att leva här och nu och bestämde oss att göra allt tillsammans. Så blev sjukdomsperioden en av de vackraste i vårt liv.”

Michael Nyqvist gick bort i juni 2017 i sviterna av lungcancer. Han blev 56 år gammal.

Läs även:

Annons