Artikeln innehåller reklamlänkar

På tisdagen släpps Michelle Obamas memoarer Min historia som är ett djupt personligt porträtt av USA:s före detta första dam. Boken tar oss från hennes fattiga uppväxt i Chicago, via utbildningarna på de tjusiga skolorna Princeton och Harvard för att till slut landa i Vita huset med sin man Barack Obama. Men politik, det har aldrig varit hennes grej.

”Jag har aldrig gillat politik, och mina erfarenheter de senaste åren har gjort väldigt lite för att förändra min bild”, skriver hon i boken.

Istället brinner hon, och har alltid brunnit för, unga kvinnors förutsättningar och hon har jobbat hårt för att öka kvinnors självkänsla. Boken är delvis skriven just till dessa kvinnor som ständigt frågar sig själva om de duger. Hon säger i en intervju i Dagens Nyheter att hon vill få unga kvinnor att förstå att även deras idoler någon gång har frågat, ”Duger jag?”

Drabbad av missfall

Paret Obama har två döttrar, Malia och Sasha, så engagemanget för flickor, barn och unga kvinnor kommer ganska naturligt. Dessutom har hennes egen resa visat vilka svårigheter kvinnor möter genom livet. Michelle Obama själv fick uppleva flera missfall och de två döttrarna är resultatet av lyckade IVF-behandlingar.

– Varför pratar vi inte om hur ett missfall känns? säger hon i intervjun i Dagens Nyheter.

Hon svarar själv på frågan och säger att det är för att vi tror att det är vårt eget fel och att vi uppfostras till att aldrig vara högljudda, arga eller stökiga. Och att många i stället gömmer sitt missfall och behandlar det som om det vore ett personligt misslyckande.

Michelle Obama med sin man Barack Obama under hennes tid som First Lady.

Michelle Obama med sin man Barack Obama under hennes tid som First Lady. Foto: Courtesy of the Obama-Robinson Family

President Barack Obama fick anpassa sig efter familjen

Michelle och Barack Obama hade slitiga småbarnsår där de olikheter de har som personer blev allt större problem. En som stökar till och har svårt att hålla tider (Obama) och en som håller ordning och väntar på den andra (Michelle). Den stora förändringen skedde när de bestämde sig för att gå i parterapi och hon fick i uppgift att inte längre vänta in sin man. Det var upp till honom att passa tiden så att han kunde äta middag med familjen, det var inte familjen som skulle vänta in honom.

Hon skriver i boken: ”Jag ville inte att mina döttrar skulle växa upp i tron att livet börjar när mannen i huset kommer hem. Vi slutade vänta på Pappa. Nu var det hans jobb att hinna ikapp oss.” Den här var en princip som hängde med, även efter att Barack Obama blivit president. Klockan halv sju var det middag och då lade han jobbet åt sidan och kom och åt middag med sin familj.

Michelle Obama på bokturné

Under hennes tid i Vita huset 2008 till 2016 började hon jobba med frågor som rörde veteraner och barnfetma. Hon anlade en odling i trädgården där hon odlade grönsaker och örter. Några år tidigare hade hennes ena dotter varit på gränsen att drabbas av barnfetma, och nu ville hon hjälpa USA på samma sätt som hon hjälpt sin egen familj för att ändra sina dåliga matvanor. Om det var hennes starka personliga engagemang i mjukare frågor eller något annat låtet vi vara osagt, men något gjorde att hon behöll sina skyhöga popularitetssiffror när populariteten för hennes man föll. Hon var och är en mycket populär person, både i hemlandet och utomlands, något hennes utsålda bokturné vittnar om. Men hur populär hon än är kommer hon aldrig att bli president. För hon har aldrig gillat politik.

Michelle Obamas nya memoarer heter Min historia.

Michelle Obamas nya memoarer Min historia. Foto: Forum

Michelle Obamas bok hittar du här (länk till Bokus).

 

Läs mer:

7 saker som visar att Michelle Obama gjort skillnad som presidentfru

 

Mest läst