Cecilia Ekbäck

Cecilia Ekbäck

– Mina föräldrar kommer från en by utanför Lycksele, och jag tillbringade mycket tid där under uppväxten. Det var de miljöerna som gav mig första impulsen till boken, jag ville fånga känslan de gav mig: rädslan, ensamheten, kylan.
Vi möter en kvinna som tar ett stort ansvar, i en tid då kvinnor saknade rättigheter.

– Kvinnor har ofta skrivits ut ur historien eftersom de inte haft någon formell makt, samtidigt som det ofta är de som hållit ihop familjen och gruppen. Det är en historisk roll som försvinner eftersom man förväntar sig att mannen tagit ledarrollen. Jag ville undersöka vad som händer när en kvinna tvingas ta ansvaret och vilka förutsättningar hon hade.
Hur har arbetet med boken sett ut?

– Jag har faktiskt skrivit färdigt den och skrivit om den fyra gånger sedan 2005. Varje gång har den hamnat längre bak i tiden. När jag till sist placerade handlingen i den här tiden när nybyggare började etablera sig i Lappland kände jag att den hade landat.
Du har ju också haft en lång internationell karriär?

– Ja, jag har jobbat med marknadsföring och bott i Mellanöstern, Ryssland och England. Så eftersom jag varit borta från Sverige i över 20 år valde jag att skriva boken på engelska. Eftersom jag jobbade fulltid och har små barn har jag fått arbeta med boken mellan fyra och sju på morgonen. Det är då jag skriver som bäst, innan världen vaknar upp.

AV STAFFAN WILSSON

Mest läst