Kvinna som vaknar och äter frukost
10 ovärderliga tips för morgontrötta
1:08

Efter reklamen: 10 ovärderliga tips för morgontrötta

(1:08)

Slå på ljud

Det där med att sätta tonen sägs ofta av ambitiösa, morgonpigga människor som sprungit milen före frukost, inte de som kämpar för att pricka kaffefiltret. Visst kan vi nog enas om att det är härligare att vakna till en bra morgon, men för de som bara vill överleva morgonfixet kan kraven på hälsosamma rutiner och att kicka igång produktiviteten snarare skapa stress, särskilt när de blir ”måsten”.

Om du bygger upp förväntningar kring hur den perfekta morgonen ska se ut och det inte blir som du tänkt, kan du känna dig misslyckad och ångesten ökar istället för minskar.

Här är några exempel på rutiner som faktiskt inte alltid är så hälsosamma – och förslag på hur du både kan ha kakan och äta den.

Så blir du morgonpigg - 11 tips för morgontrötta

”Ät en långsam frukost”

En lång, mysig frukost är fantastiskt. Men är man en hel familj som ska iväg blir det lätt kaos och stress och då är det bättre att stryka förväntningarna på en harmoniskt frukost. Vill du gärna äta frukost i lugn och ro – ställ klockan tidigare och ät din frukost ifred före resten av familjen. Då får du en stund för dig själv att ladda inför dagen och du har lättare att rodda resten av familjen på ett effektivt och mindre stressfyllt sätt. Att äta under stress är inte hälsosamt.

Har du möjlighet, och hellre vill sova än att äta lång frukost – preppa en smoothie och koka ett ägg dagen innan, så har du en fräsch, enkel frukost på nolltid.

Så påverkas din kropp av sena nätter och nattsudd

”Skriv en att göra-lista”

Visst är det skönt att ha en att göra-lista! Det är lättare att prioritera sina sysslor och stressen minskar när du slipper hålla ordning på allt i huvudet. Men om du är för ambitiös är det lätt att listan blir för lång och stressar dig istället för att underlätta.

Prova istället att bara skriva med det du vet att du verkligen måste göra på dagens lista. Resten skriver du upp på en separat kom ihåg-lista. Om du istället skrivit en för lång daglig lista är risken stor att du känner dig otillräcklig om du inte hinner med allt och du måste föra över det till morgondagens lista. Att istället hinna klart den korta listan och sedan kliva över och ta dig an några uppgifter på kom ihåg-blocket ger en tillfredsställande känsla av att du varit effektiv.

”Gå rakt upp ur sängen”

Ingen är nog särskilt sugen på att lämna sängvärmen när klockan ringer. Men – alla vaknar vi på olika sätt. Visst kan det vara bra att kliva upp och få igång kroppen istället för att ligga och snooza femtioelva gånger. Men har du tid och mår bättre av att ligga kvar och starta dagen med lite scrollande i sängen – gör det! Så länge du inte somnar om eller blir liggandes för länge, så att hela morgonen sedan präglas av stress.

Foto: TT

Skippar du frukosten? Då ökar risken för depression

Inspirerat av: Huffington Post

Mest läst