kvinnlig njutning

Simona Ahrnstedt. Foto: Kate Gabor

SIMONA AHRNSTEDT
Ålder: 51 år
Familj: Två söner
Bor: Utanför Stockholm
Gör: Författare
Bakgrund: Psykolog som sadlade om och tog romancegenren till Sverige

Romance. Så kallas den genre som Simona Ahrnstedt har tagit till Sverige. Världens största genre, där bokens fokus ligger på en kärleksrelation och där historien i allra högsta grad är emotionellt tillfredsställande. Och där det, åtminstone i Simona Ahrnstedts böcker, finns gott om heta sexscener.

I hennes böcker vet kvinnorna vad de vill och hur de vill ha det och de ser till att få det. Samtidigt som de är lika sårbara, bräckliga och relationstyngda som vem som helst.

– Men jag skriver aldrig sex för sexets skull. Erotiken i mina böcker ska föra handlingen framåt, och jag skriver dem precis som alla andra scener, påpekar Simona Ahrnstedt.

Hon jobbar hårt för att vara jämställd och låter alla sina karaktärer, både kvinnliga och manliga, få vara sårbara. Dessutom, som Sissela Kyle en gång sagt, handlar hennes böcker om ”kvinnor som gör, i stället för dör”.

– Kvinnor dör alldeles för ofta i filmer och böcker. Mördas, styckas och hamnar i en bagagelucka redan i öppningsscenen. Och i den mån vi får leva och vara sexuella handlar det gärna om destruktivt sex där den kvinnliga huvudpersonen lider av psykisk ohälsa. Mina böcker är underhållning där kvinnor jobbar, ligger, kommer och överlever.

Jag skriver aldrig sex för sexets skull

Hon är väl medveten om att ordet ”feminism” kan skrämma bort en del läsare, och försöker därför få in feminismen på ett vardagligt och naturligt sätt.

– Jag lovar att alla mina manliga karaktärer är feminister, även om det inte alltid är uttalat. Jag är säker på att även mina medeltida karaktärer skulle turas om att hämta på dagis.

Den som läst någon av hennes böcker kan snabbt märka av att Simona har en bakgrund som psykolog. Hon är en människokännare av rang och hennes huvudkaraktärer känns trovärdiga, med skavanker, lustar och tankar som vi alla bär omkring på.

– Att få till mina huvudpersoner är halva nöjet. Jag lägger mycket tid på research samt vilka problem de ska tampas med, vad de njuter av att göra. Och just njutning finns det mycket av i Simonas böcker. Det liggs. Mycket.

– Erotik är svårt rent hantverksmässigt. Jag får ofta fundera på vilka ord jag ska använda så att det inte blir för porrigt. Eller för kliniskt. Eller för barnsligt. Eller för poetiskt …

– För att inte tala om logistiken! Var tar alla armar och ben vägen under en sexakt? Är det fysiskt möjligt att ha sex i den eller den ställningen, säger Simona.

Läsarna är till stor del kvinnor, men på senare tid har även männen hittat Simonas verk.

– Häromdagen fick jag mejl från en man som bad att få köpa alla mina böcker signerade. Han ville ge dem till sin fru i present på bröllopsdagen, berättar Simona.

Kanske ligger det något i det som Simona själv säger, att om fler människor läste romance skulle världen bli en bättre plats att leva i. Helt klart skulle den bli mer lustfylld och romantisk. Som bäddat för njutning, alltså.

Förskolläraren Åsa Bark gick på ett homeparty för sexhjälpmedel – och insåg att det fanns massor att lära om kvinnors sexualitet. Tjugo år senare driver hon ett mindre imperium av erotikbutiker, där majoriteten av kunderna är kvinnor.


ÅSA BARK
ÅLDER: 38 år.
FAMILJ: Man och tre barn.
BOR: Sjuntorp.
BAKGRUND: Jobbade som förskollärare när hon insåg att det fanns behov av vettig sexupplysning och att många saknar ett tillfredsställande sexliv.
GÖR: Driver sexbutikkedjan More than love och morethanlove.se

 

Åsa Bark är inte blyg. Inte det minsta. Det märks när man hör henne demonstrera en dildo för en kund som hittat in till hennes butik i centrala Trollhättan.

Hon demonstrerar styrka, tar fram en tub med glidmedel, stryker det lite lätt över kvinnans hand och visar hur dildon fungerar. Diskuterar onaniställningar som om det vore det mest naturliga i världen.

– Sex är hälsa. Så är det bara. Och under den tid jag har drivit mina butiker har jag sett hur det fullkomligt exploderat. I dag vet kvinnor vad de vill ha – och vet de inte det, då vågar de be om råd och ser till att få det de vill, säger Åsa.

För Åsa har det blivit något av en livsuppgift att hjälpa människor att få ett lyckligare, mer lustfyllt och tillfredsställande sexliv. Oavsett kön och oavsett om det handlar om par eller ensamstående. Hennes motto är att ”alla har rätt till ett bra sexliv”, men hon säger själv att kvinnor kan behöva lite extra hjälp på traven.

Skämskudden har försvunnit, både män och kvinnor talar om erotik på ett annat sätt

– Det finns fortfarande mycket okunskap om kvinnors sexualitet. Att det till exempel spelar stor roll vilket glidmedel en kvinna använder, det är det inte många som vet, säger Åsa, och berättar om den gången hon fick oväntat besök i butiken av ett 20-tal barnmorskor som trodde att hon bara var ute efter att kränga sexhjälpmedel. Mötet slutade med att flera av regionens barnmorskor började samarbeta med Åsa och i dag skickas flera patienter hit för att till exempel få ordning på knipet.

Under Åsas år i branschen har hon sett mycket utvecklas på många plan.

– Skämskudden har försvunnit, både män och kvinnor talar om erotik på ett annat sätt. När jag började visste man inte så mycket om kvinnans njutning. I dag har den så viktiga lekfullheten ökat, konstaterar hon.

Kunderna som besöker Åsas butiker är både äldre och yngre. För de yngre är det numera en självklarhet att också få njuta, vilket gör Åsa glad. Men extra glad blir hon de gånger hon får besök av äldre kvinnor som kanske aldrig upplevt en orgasm i hela sitt liv.

– För något år sedan kom en kvinna i 60-årsåldern in och berättade att hon aldrig njutit av sex. Jag gav henne några tips, vi hade en bra diskussion och sedan dess har hon blivit en av mina stamkunder. Faktum var att hon skickade en bukett blommor bara någon vecka efter första besöket, säger Åsa och skrattar.

Åsa Bark hävdar bestämt att erotik är en ständig resa. Det man tyckte om när man var 20 behöver nödvändigtvis inte vara det man njuter av som 55-åring. Därför är ett av hennes mantran att man ska vara nyfiken på sig själv.

– Sexualitet är en upptäcktsfärd som aldrig tar slut. Lever man tillsammans med någon är det viktigt att fortsätta att vara nyfiken och utforska varandra och sig själva. Lever man ensam utforskar man sig själv, förklarar Åsa.

Men även om Åsa säljer sexhjälpmedel och sexleksaker menar hon att samtal är den mest effektiva vägen till ett skönare samliv.

– Här har det hänt massor på senare år. Tidigare var porr den enda informationskanalen som fanns. Nu pratar vi mer öppet om sexualitet. Dessutom har det kommit mycket bra på porrsidan också, som faktiskt tar både kvinnors och mäns lustar på allvar.

 

Erika Lust glömmer aldrig när hon tittade på porr första gången. Hon var ung, i början av tonåren, och upplevde de där kittlande känslorna, men kände samtidigt en avsky. Det hon såg kändes varken rätt eller schysst. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

ERIKA LUST
ÅLDER: 41 år.
FAMILJ: Maken Pablo Dobner, döttrarna Lara, 11, och Liv, 8 år.
BOR: I Barcelona.
GÖR: Porrfilmsregissör, porr- producent och ägare av Lust Films.
BAKGRUND: Fil kand i statsvetenskap med inriktning på genusvetenskap, feminism och mänskliga rättigheter på Lunds universitet samt filmstudier i Barcelona

Erika, som då hette Hallqvist i efternamn, växte upp, tog en universitetsexamen i statsvetenskap och genusvetenskap och intresserade sig alltmer för feminism. Såg porrfilm med pojkvännen då och då. Fortfarande med samma skavande känsla. Det var som om porren inte var gjord för kvinnors njutning. Som om det var en manlig värld, med kvinnor som redskap.

Erika flyttade till Barcelona och pluggade filmvetenskap. Hennes examensarbete blev lika kontroversiellt som hyllat: en porrfilm i kortformat, med fokus på hur en man ger sin kvinna oralsex.

Sedan dess har hon bytt namn till Lust och de filmer hon producerar i bolaget Lust Films har fått kultstatus och tar hem pris efter pris.

– Att visa två människor som har sex på en soffa är inte tillräckligt intressant för mig. För att inte tala om punishfucking, där en man straffknullar en kvinna. Jag vill visa jämställd porr med känslor och estetik, förklarar Erika i en paus under en filminspelning på en av Barcelonas trendigaste nattklubbar.

Ljussättningen är påkostad. Kläderna, som visserligen strax åker av skådespelarna, är vackra. En liten orkester sitter på ett podium och spelar. En produktion från Lust Films kostar mycket att genomföra, och skådespelarna som genomgått en lång castingprocess verkar vara genuint intresserade av den scen de snart ska spela.

– Vi får mejl varje dag från kvinnor, män och par som tackar oss för det vi gör. Och vi får massor av mejl där kvinnor och män delar med sig av sina sexfantasier. Fantasier som vi sedan gör film av, säger Erika.

Jag vill visa jämställd porr med känslor och estetik

För de filmer som produceras av henne är ren och skär sex. Men det finns stora skillnader mellan Erikas filmer och de flesta andra i genren: Det finns en handling. Som åskådare förstår man varför huvudkaraktärerna har sex med varandra. Personerna visar också ömhet och omtanke gentemot varandra, det märks att de vill ge varandra njutning och det är generöst med kyssar och smekningar, ögonkontakt och skratt. Visst förekommer det penetration men fokus ligger inte på det och vägen dit är ofta lång.

– Många kvinnor vill också ha porr att njuta av, antingen på egen hand eller med sin partner. Med mina filmer visar jag att porr är för kvinnor också. Den måste inte vara kvinnoförnedrande, säger Erika bestämt.

I hennes bolag med 17 kvinnor och 2 män pågår en ständig diskussion för att teamet inte slentrianmässigt ska hamna i det stereotypa könstänket.

– När man pratar om porr tänker folk på de här gratissajterna som visar kvinnokroppar och manliga könsorgan, män som bestämmer och kvinnor som ger mannen njutning. Jag vill visa kvinnor i en mer delaktig roll, förklarar Erika.

De tre skådespelarna i dagens inspelning har tagit av sig kläderna och hamnat i säng. Det är armar och ben, kyssar, leenden, oralsex och flämtningar. Det är hett, men också ömsint och mänskligt.

Under sexscenerna ges ingen regi. Erika pratar igenom dagens scener innan de spelas in. Hon vet redan vad skådespelarna vill och inte vill göra. Har påmint dem om att bara göra det de själva njuter av. Har sagt att de gärna får improvisera och interagera med varandra under tiden.

– Porren är en genre som har mer inflytande än någonsin. Då är det viktigt att det görs porr med kvalitet. Visst, det här kostar mer att spela in, men samtidigt är det här vad många vill ha.

För Erika är det en stor skillnad mellan den traditionella porren och den kvalitetsporr med jämställdhetstänk som håller på att växa fram:

– Det är som att jämföra skräpmat med fine dining. Det uppstår ett slags tomhetskänsla när du vräkt i dig snabbmat. Har du däremot njutit av mat som lagats med omsorg känner du dig på ett annat sätt. Precis så är det med porr.

 

AV ANNA-MARIA STAWREBERG

FOTO KATE GABOR, MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK M FL

Läs mer:

Vanliga anledningar till att du och din partner slutar ha sex

Så får ni fart på ett sexliv som har tappat gnistan

Så ofta bör du ha sex – för ett lyckligare förhållande

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: