För somliga är Malta ganska anonymt, inte mycket mer än det land som brukar komma bland de sista i schlagerfestivalen. Andra reser till den lilla önationen i Medelhavet år efter år för att njuta av det ljuvliga vattnet och uppleva stämningen som finns här.

Spåren efter ett förflutet som engelsk koloni blandas med starka influenser från Italien och Nordafrika. En spännande mix som gör Malta till något alldeles speciellt – här är eftermiddagste och röda telefonkiosker lika självklara inslag som perfekt pasta och vatten­pipor.

Avstånden är korta, Maltas historia däremot är lång, rik och väl synlig på många håll. Traditioner hålls vid liv och medeltida befästningstorn står kvar att fascineras av.

I huvudstaden Valletta möter man i flera av stadens femton bukter själva sinnebilden för landet: en hamn full av de färgglada fiskebåtarna luzzus. Staden står med ena benet i historien, det andra definitivt i nuet. Förutom fascinerande byggnader som stormästarens palats från 1500-talet och det imponerande barockbygget Saint John-katedralen finns här också trendiga krogar, ett brusande nattliv och en klart ungdomlig puls.

Lugna Gozo och pyttelilla Comino är de två andra bebodda öarna som tillhör Malta. De har bägge en särpräglad karaktär som bara väntar på att upptäckas.

Vy-Valletta

En magnifik stad med arkitektur och historiska sevärdheter av högsta klass. Det har också blivit en mötesplats för människor från alla möjliga håll i världen. Att promenera på kajerna kring stadsdelar som Sliema och St Julian’s i solnedgången och se hur stadens otaliga uteser­veringar, restauranger och barer fylls med gäster är en svår­slagen Maltaupplevelse.

Azur-Malta

Kuststräckan Dwejra på Gozo är Maltas mest natursköna plats. Här finns en hel rad märkliga formationer på ett och samma ställe. Den egendomliga klippan Fungus Rock och havslagunen Inland Sea är skäl nog för ett besök. Men det stora paradnumret heter Azure Window, en över hundra meter hög stenbro som går rätt ut i havet. Korallerna, det marina livet och det klara vattnet lockar även dykare och snorklare.

Riddarens-O-Malta

Från Stormästarpa­­latset i Valletta styrde Johanniter­ordens riddare Malta under århundraden. Ett besök i palatset är en högtidsstund för alla som är det minsta historieintresserade. Bara korridorerna med sina rader av medeltida rustningar och detaljerade marmorinläggningar i golven gör besöket värt. Och de leder in i praktfullt inredda salar som bjuder på överraskningar av olika slag.

Boats-Marsaxlokk-Malta

Fiskebyn Marsaxlokk på södra Malta är med sin gammaldags charm ett populärt utflyktsmål. Särskilt på söndagar kommer lokalbefolkningen hit för att gå på fiskemarknaden och äta långlunch på någon av de genuina restaurangerna i hamnen. Därefter passar en skön promenad längs Delimarahalvön till den knallturkosa St Peter’s pool, en badvik omsluten av vita kalkstensklippor.

Mdina-Malta

I Maltas första huvudstad Mdina känns det som om tiden har stannat. Araberna byggde en mur kring staden och skiljde den därigenom från Rabat som utvecklats till en modern stad. I Mdinas smala gränder av gul sandsten råder däremot fortfarande medeltid. Kom hit tidigt, före turistbussarna, och upplev stadens magiska stämning.

Saint John-katedralen i Valletta brukar räknas som en av världens finaste barock­-kyrkor. Insidan är lika överdådig som utsidan är stram. De oerhört rikt detalje­rade väggornamenten är inte av trä som man lätt kan tro, utan av förgylld sandsten. I oratoriet hänger Caravaggios makabra mästerverk Johannes Döparens halshuggning.

Malta har inget överflöd av stränder, men de som finns är riktigt bra. Allra bäst anses Golden Bay och Ghajn Tuffieha vara. De ligger intill varandra på sydvästkusten. Vid Ghajn Tuffieha finns inga hotell eller andra byggnader, bara ett enda matkafé vid en bred turkos bukt. Himmelriket!

Blue-Lagoon-Malta

Comino är den minsta av Maltas tre befolkade öar och har bara fem bofasta personer. Namnet kommer från det kummin som odlats här sedan romartiden och som än i dag sprider sin doft över ön. Här finns den maltesiska arkipelagens kanske mest inbjudande badplats, Blå lagunen, vars klara, djupblå färg inspirerar även de värsta badkrukorna att kasta sig i vattnet. Färjor hit går från både Malta och Gozo.

Ggantija-Malta

Hagar Qim är Maltas viktigaste forntida tempel men det finns fler i landet. Det första som slår besökaren är templens häpnadsväckande ålder, samtliga byggdes mellan åren 3600–3200 f Kr. De bägge Ggantija-templen på Gozo är 1000 år äldre än de egyptiska pyramiderna och räknas som världens äldsta existerande tempel.

Badsäsongen är lång, vattnet är badbart minst till slutet av oktober. Malta har över 300 soldagar per år, och även under vintern är vädret ofta bra. Somrarna kan vara heta men mildras av havsvindarna.

Reguljärflyg med SAS Stockholm–Valletta kostar ca 2 170 kr tur och retur. Flygtid knappt fyra timmar. Maltas flygplats ligger 8 km från Valletta. Transfer till Valletta ca 20 euro. Flera charterbolag har Malta som destination. Prisexempel: från 5 298 kronor för flyg från Stockholm och en veckas hotell.

Missa inte att läsa:
Bo bra på Malta
Restauranger på Malta

AV ANDERS PIHL

FOTO ANDERS PIHL, COLOURBOX

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Mest läst