halloween 2019 datum

Det är samma sak varje år – total förvirring bland föräldrarna. Alla frågar alla de: När är Halloween och när är det nu barnen ska klä ut sig till spöken och gå och hota grannarna med den till synes oskyldiga frågan ”Bus eller godis?”

Vilket datum är egentligen Halloween?

Rätt svar:  torsdagen den 31 oktober 2019. Men betyder det att du kan nöja dig med att köpa hem godis till den 31 oktober och slipper påringningar från spökklädda barn övriga dagar? Inte säkert.

Läs också: 10 snygga bakverk – som är perfekta till Halloween

Visserligen är den 31 oktober ”riktiga” Halloween. Men många blandar ihop Halloween med svenska Allhelgona, som alltså inte är exakt samma sak. Så här säger Etikettdoktorn Mats Danielsson: ”Bus eller godis”, eller ”Trick or Treat” som det heter i USA är ganska nytt i Sverige, så inget är ännu riktigt ristat i gravsten (höhö!) här. Men i USA gäller den 31 oktober för detta event.

Läs också: Maskerad på halloween? Här är favoriterna!

Många vill köra ”bus eller godis” på helgen

Eftersom 31 oktober infaller på en torsdag i år tycker många föräldrar att det är en mindre passande dag för ”bus eller godis”-dörrknackande. Därför går många barn runt med godiskorgarna helgen innan eller helgen efter Halloween – och det kan handla om såväl fredagen som lördagen.

I många barntäta områden kommer föräldrarna överens om vilken dag som passar bäst – det förekommer såväl mejltrådar som Facebook-omröstningar – för att grannarna ska veta i förväg vilken dag de ska fylla på sötsaksförråden.

”På fredag är det bus, på lördag är det ljus”

Sverige är Alla helgons afton på kvällen före Alla helgons dag, men eftersom Alla helgons dag alltid infaller på en lördag i Sverige, är en tumregel många följer att man kör ”Bus eller godis” på fredagen innan, alltså den 1 november 20189. Tumregel: ”Bus på fredag och ljus på lördag”.

I vissa kvarter kan det alltså komma utklädda barn 25:e eller 26:e oktober, medan det på andra platser hålls bus eller godis-vandring 1:a eller 2:a november. Så se till att inte äta upp allt överblivet godis från den 31:a förrän Allhelgonahelgen är slut – annars kanske du råkar ut för något läskigt bus!

Läs även: Halloweenkläder för par – 17 roliga utklädnader för dig och din vapendragare!

Foto: IBL

Mest läst