Trendar: InredningMat och dryckResor

Ny abortlag på Island tillåter fri abort till vecka 22

17 maj, 2019 
AvSofia Börjesson
Gravid kvinna som funderar på abort.
Den senaste veckan har vi läst om restriktiva abortlagar som inte tillåter abort efter vecka sex – inte ens vid våldtäkt eller incest. Island går däremot precis tvärtemot Georgia och Alabama – och gör sin abortlag friare.
Annons

Den senaste tiden har det verkat som att abortmotståndet har vunnit mark, först genom de nya restriktiva lagarna i Georgia, och sedan Alabama. Men hoppet lever för kvinnans rätt till självbestämmande över sin egen kropp!

I dag klubbade nämligen Island igenom en ny – generösare – abortlag som tillåter fri abort fram till vecka 22, i stället för vecka 16 som tidigare.

Den fria aborten till vecka 22 kräver inga särskilda omständigheter, och beslutet är helt och hållet den gravida kvinnans.

Det är dock en väldigt liten andel (cirka 2 procent) av aborterna som görs så sent som mellan vecka 16 och 22 på Island. 2015 gjordes 93,8 procent av aborterna före vecka 12, och 4,2 procent gjordes mellan vecka 13 och 16.

Friare abortlag än Sverige

Även tidigare har det varit möjligt att göra abort fram till vecka 22 på Island, men då sa lagen att man från och med vecka 16 behövde ett särskilt tillstånd från en kommitté.

Annons

Sveriges abortlag liknar Islands förra på det sättet. Här behöver den gravida kvinnan ansöka om abort hos Socialstyrelsen om hon har gått över vecka 18. Tillståndet kan till exempel ges om barnet eller mamman har svåra sjukdomar.

Abortdebatten just nu

I veckan som gått har både Georgia och Alabama klubbat igenom nya abortlagar. I dem står det att abort inte är tillåtet om fostrets/embryots hjärta har börjat slå, vilket ofta sker så tidigt som i vecka sex.

Den läkare som utför, eller hjälper till att utföra, aborten senare än så riskerar upp till 99 år i fängelse. Och missfall kan komma att utredas som olagliga aborter.

I Alabama spelar det inte heller någon roll om graviditeten har blivit till genom våldtäkt eller incest, abort tillåts aldrig före hjärtats första slag.

De nya lagarna har lett till stor debatt världen över, och Alyssa Milano har utlyst sexstrejk tills männen som röstade igenom lagen ändrar den. Lagarna har även lett till den nya hashtaggen #youknowme där hundratusentals kvinnor delar med sig av sina egna aborthistorier.

Läs mer:

Annons