Har du någonsin fått höra att du ser ut att heta ditt eget namn, eller att du mer ser ut som en Anna eller Jenny? Enligt en studie, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, är våra namn mer sammankopplade till vår identitet än vad vi kanske kan tro.

Forskarna, en blandning av franska, amerikanska och israeliska sådana, genomförde åtta experiment som visade att människor överlag är väldigt bra på att gissa rätt på vilket namn som tillhör en viss person. Deltagarna gissade rätt på namn hela 35 procent av gångerna.

Ett av experimenten visade att personer från samma land var bättre på att gissa rätt på varandras namn – israeler var till exempel skickligare på att namnbestämma andra israeler, och samma tendens kunde ses hos de franska deltagarna. Däremot var det svårare att gissa rätt när en person kom från ett annat land, israelerna hade till exempel ingen aning om hur en ”Pierre” såg ut.

Läs även: Så vet du om ditt namn matchar ditt utseende

I ett av de andra experimenten tränade forskarna en dator i att försöka hitta likheter i tusentals ansikten av folk med samma namn. Algoritmen visade att personer med samma namn tenderade att ha liknande drag kring ögon och läppar. Baserat på den infon kunde roboten sedan matcha ett ansikte med rätt namn i 60 procent av fallen när den fick välja mellan två olika alternativ.

Hur det kommer sig att vi kan avgöra vad en främmande person heter, bara genom att titta på ansiktet, tror forskarna beror på att vi till slut blir vad vi heter – medvetet eller inte. En person som heter Sara förväntas se ut på ett visst sätt och kommer till slut att utveckla drag som stämmer överens med den bilden, med andra ord. Samma sak gäller för alla andra namn – från Urban och Sebastian till Linda och Elin.

— Det förnamn vi får är vår allra första sociala märkning. Alla namn associeras med karaktärsdrag, beteenden och en look, och det innebär att vi inom ett samhälle har en liknande bild av vilken typ av utseende som associeras med ett visst namn. De förväntningarna manifesterar sig till slut i hur våra ansikten ser ut, skriver forskarteamet.

Läs även:

Här är de trendigaste babynamnen just nu

Hela listan: de 100 vanligaste pojk- och flicknamnen 2017

Babynamnen som spås bli populära

Källa: Thecut.com Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: