Har du glasögon? Då kan du sträcka på dig lite extra idag! Forskare vid universitetet i Edinburgh har nämligen kommit fram till att det finns ett samband mellan intelligens och glasögon. Med andra ord – den där klyschan som du förmodligen hört till leda, att personer med glasögon är smartare än andra, är förmodligen sann.

Läs även: Modechefen väljer: Vårens finaste solglasögon!

Forskarna har analyserat genetisk data från mer än 300 486 personer i det generösa åldersspannet 16-102 år. De hittade 148 olika gener som förknippas med kognitiv förmåga och ville undersöka om synförmåga, högt blodtryck och förväntad livslängd påverkade intelligensen.

Resultatet visade att det var 30 procent mer troligt att de testpersoner som hade problem med synen också var intelligentare än genomsnittet. Det tål dock att nämnas att det inte var alla typer av synproblem som förknippades med hög intelligens – framförallt var det översynthet, vilket innebär att man har svårt att se på nära avstånd men lättare från långt håll, som ansågs vara särskilt positivt för smartheten.

Läs även: 9 personlighetsdrag som tyder på att du har hög intelligens

Forskarna fann även en hel rad andra hälsofaktorer som hängde ihop med en högre kognitiv förmåga – bland annat såg de att smarta personer har lägre risk att drabbas av lungcancer, att de har bättre kardiovaskulär och mental hälsa och att de lever längre.

– Den här studien, som är den största genetiska studien om kognitiv funktion, har identifierat många genetiska skillnader som gör det lättare att se var tankeförmågan kommer ifrån, säger Gail Davies, en av forskarna bakom studien.

Studien anses vara ett välkommet tillskott till den forskning som finns – forskare har sedan länge kämpat med att undersöka hur genetiska skillnader mellan människor hänger ihop med vår tankeförmåga.

– För mindre än ett decennium sedan försökte vi hitta gener som korrelerade med intelligens i en studie med omkring 3 000 deltagare, men hittade nästan ingenting. Nu med 100 gånger så många deltagare och över 200 forskare som samarbetade har vi hittat nästan 150 genetiska områden som kan kopplas samman till hur smarta människor är, säger Ian Deary, professorn som har lett studien, till The Independent.

Källa: Independent Foto: IBL

Läs även: Cecilia Blankens: Här är sommarens snyggaste solglasögon!

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: