Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

8 stora trender våren och sommaren 2024

24 apr, 2024 
Trender vår sommar 2024
Michael Kors, Ermanno Scervino och David Koma är med och sätter trenderna våren och sommaren 2024
Den kommande säsongens trender är både stilsäkra och bärbara när det kommer till såväl skärningar som material. Vi har listat 8 viktiga trender att ha koll på inför våren och sommaren 2024 – samt plaggen som fixar stilen.
Annons

Även om den fortfarande kan kännas långt borta så är våren utan tvekan på ingång, och det är hög tid att blicka fram mot våren och sommarens trender. Redan i höstas visade modehusen nämligen sina kollektioner för den kommande säsongen, och där fanns några särskilt stora modetrender för SS24 som du kan ha i åtanke när du gör nya inköp till garderoben.

Trender våren och sommaren 2024

  • Peplum
  • Denim på denim
  • Transparenta material
  • Metallic
  • Skräddat i ny form
  • Ljusa pasteller
  • Hudnära
  • 90-tal

Trender våren 2024 – plaggen att satsa på

Från tidlös denim och skräddade kostymer till nytänkande skärningar och spännande material – här är trenderna som dominerar i vår och sommar samt de bärbara plaggen som prickar in dem.

1. Trend 2024: Peplum

Många är trenderna som vi aldrig trodde skulle komma tillbaka, och en av den är peplumskärningen som våren 2024 gör sitt återtåg. Senast den var stor var för ett drygt decennium sedan, och nu är det alltså dags att återigen hänga plaggen med utställd design längst fram i garderoben.

Annons
Vit stickad väst med topp under och satinkjol hos Ulla Johnson SS24
Ulla Johnson skapar peplumeffekt med hjälp av lager på lager-styling.Foto: TT/CAMERA PRESS

Medan de tidigare peplumtopparna och -klänningarna främst hade en romantiskt volangkant så ser vi våren 2024 ett mode med betydligt mer attityd som ger illusionen av en överdriven timglasformad silhuett.

Metallickorsett och guldkjol med fransar hos Bottega Veneta SS24
Bottega Veneta SS24Foto: TT/Pixelformula/SIPA/Shutterstock

Bottega Veneta tolkar peplumsilhuetten i form av en läderliknande korsett, medan Balmain tar in både blommor och transparenta material (en annan av säsongens stora trender!) i sin svarta klänning med markerade höfter.

Annons
Svart klänning med blommor och mesh från Balmain SS24
Balmain SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Klänning med peplum, Dagmar

Den här skräddade klänningen från Dagmar tolkar peplumsilhuetten på ett nytt sätt. Den har en skulptural överdel med brett veckad design och en lätt utställd peplumdetalj. Nederdelen är vadlång och minimalistisk, vilket gör det till en klänning som du både kan klä upp och klä ner beroende på tillfälle. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Svart ärmlöd midiklänning med peplum och veckad design från Dagmar
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Blus med peplum, Gina tricot

Peplumsilhuetten är perfekt till fest men passar lika bra till vardags för att förhöja vardagslooks. Den här ljust beige blusen med smock och peplumkant nedtill är lika snygg till jeansen som midikjolen och kommer komma väl till användning i vår. Se mer och köp blusen här (reklamlänk).

Annons
Beige blus med peplum och smock från Gina tricot
Klicka på bilden för att komma direkt till blusen.

Vit topp med peplum, & Other Stories

Just smock går väldigt bra ihop med peplum-silhuetten, framförallt eftersom det mer åtsmitande smocket skapar en fin kontrast mot den utsvängda formen. Även den här toppen med peplumkant och smock kommer att rädda många vardagsoutfits i vår och sommar, och tack vare att den är ett lite roligare alternativ till den klassiska vita t-shirten tar du den enkelt från jobbet till exempelvis AW:n eller festen. Se mer och köp toppen här (reklamlänk).

Annons
Vit tshirt med smock och peplum från and Other Stories
Klicka på bilden för att komma direkt till toppen.

2. Trend 2024: Denim på denim

Jeans och denim i alla dess former hör alltid våren till, men våren 2024 ser vi extra mycket av materialet – och gärna genom att bära flera olika plagg i denim samtidigt.

Jeansjacka med insvängd midja, korta jeansshorts och höga stövlar hos Alexander McQueen SS24
Alexander McQueen SS24Foto: TT/Pixelformula/SIPA/Shutterstock

Brittiska modehuset Alexander McQueen hakar på peplumtrenden med denna timglasformade jacka i mörk denim som de stylar med säsongens trendiga (men något svårburna) minishorts.

Annons
Jeansoutfit med jeansjacka och jeanskjol hos Ulla Johnson SS24
Ulla Johnson SS24Foto: TT/Shutterstock

Även Ulla Johnson satsar på kortkort och double denim med en oversized jeansjacka tillsammans med bara ben, medan 3.1 Phillip Lim visade upp en mer lättburen look med midikjolen.

Denim on denim-look med jeansjacka och jeanskjol hos 3.1 Phillip Lim SS24
3.1 Phillip Lim SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Lång jeanskjol, Ellos

Den långa jeanskjolen gör storslagen comeback 2024, och om du föredrar en ljusare variant gör du rätt i att spana in Ellos snygga variant, som även finns i vitt. Se mer och köp kjolen här (reklamlänk).

Annons
Ljus lång jeanskjol från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till jeanskjolen.

Jeansskjorta, Kappahl

Ett annat plagg vi ser riktigt mycket av i vår är jeansskjortan, som kommer i alla möjliga nyanser och modeller. Den här vackra varianten i mörk denim går att styla med denim i alla olika tvättar och håller stilen under många år framöver. Se mer och köp jeansskjortan här (reklamlänk).

Mörk långärmad jeansskjorta med knappar från Kappahl
Klicka på bilden för att komma direkt till jeansskjortan.

Jeansklänning, Malina

Årets snyggaste klänning i denim är utan tvekan den här från Malina! Den har den perfekta passformen med markerad midja och utsvängd kjol, samt långa ärmar och knappar hela vägen fram. Se mer och köp jeansklänningen här (reklamlänk).

Annons
Kort jeansklänning med långa ärmar, skärp i midjan och utsvängd kjol från Malina
Klicka på bilden för att komma direkt till jeansklänningen.

3. Trend 2024: Transparenta material

Skira material som mesh och spets är perfekta när våren och värmen väl är här, och du kommer kunna fortsätta använda plaggen med stil ända fram till hösten. En av vårens stora trender är nämligen transparenta material i alla dess former.

Denim on denim-look med jeans och transparent skjorta hos Coperni
Coperni SS24Foto: TT/Jonas Gustavsson

Coperni kombinerar mesh med denim på precis rätt ställen, medan 16 Arlington tolkar den byxlösa trenden med en lagom transparent paljettkjol och en längre skjorta.

Annons
Vit skjorta och genomskinlig paljettkjol hos 16 Arlington SS24
16 Arlington SS24Foto: TT/SplashNews.com

Michael Kors satsar på materialet i kvadrat med vit spetstopp och matchande spetsbyxor.

Vit spetstopp och vita spetsbyxor hos Michael Kors SS24
Foto: TT/Shutterstock

Matchande set i spets, Lindex

Ett riktigt bra budgetalternativ till Michael Kors matchande set är denna skjorta och byxor i spets från Lindex, som går att bära såväl tillsammans som med andra plagg. Den eleganta skjortan har långa ärmar och krage, se mer och köp den här (reklamlänk). Spetsbyxorna med raka ben hittar du här (reklamlänk).

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till setet.

Meshkjol, Nelly

De skira och genomskinliga materialen av olika slag är även ett bra sätt att komplettera de ultrakorta shorts vi sett hos många olika modehus, däribland Gucci, Alessandra Rich och Dolce & Gabbana. Den här svarta kjolen i mesh är inte för den blyga, men passar perfekt att bära över ett par stora svarta trosor eller hotpants. Bär den med den matchande toppen eller välj en mer täckande variant – båda är lika stilsäkra i vår. Se mer och köp kjolen här (reklamlänk).

Annons
Svart lång kjol i mesh från Nelly
Klicka på bilden för att komma direkt till kjolen.

4. Trend 2024: Metallic

Våren och sommaren 2024 tar guld, silver och brons hem alla pallplatser: vi ska skimra och synas på många olika sätt. Oavsett om du väljer en hel matchande outfit i sprakande metaller eller tar in dem i detaljerna gör du rätt i att gå all in – ta i från tårna och gör ett modestatement.

Naomi Campbell i en silvrig korsettklänning med peplum och fransar hos Alexander McQueen SS24
Alexander McQueen SS24Foto: TT/Pixelformula/SIPA/Shutterstock

Naomi Campbell gjorde det hon gör bäst på Alexander McQueens SS24-visning i en metallic-look som även prickade in vårens peplumtrend.

Annons
Christy Turlington på catwalken i en guldig draperad one shoulder-klänning hos Ralph Lauren SS24
Ralph Lauren SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Hos Ralph Lauren syntes en annan ikonisk supermodell entré på catwalken när Christy Turlington gjorde entré i en hellång draperad guldklänning, medan Carven snarare prickade in Quiet Luxury-trenden med sin kjol som drar mot roséguld.

Guldig look med topp och kjol hos Carven SS24
Carven SS24Foto: TT/Pixelformula/SIPA/Shutterstock

Silvertopp, Weekday

Pojken med guldbyxorna eller kvinnan med silvertoppen – 2024 är båda lika rätt. Pricka in trenden med den här silverskimrande toppen som är bäst på fest, och bär den med jeans och slingbacks eller minikjolen i vår och sommar. Se mer och köp toppen här (reklamlänk).

Annons
Silvrig ärmlös topp med figurnära passform från Weekday
Klicka på bilden för att komma direkt till toppen.

Örhängen, Ellos

I år är statementsmycken den allra största accessoaren – i flera olika bemärkelser. Satsa på örhängen, halsband och ringar i storlek större för att göra ett avtryck och para dem med stickat eller denim för den perfekta kombinationen av uppklätt och avslappnat. Dessa stora örhängen prickar in trenden med bravur, se mer och köp dem här (reklamlänk).

Stora guldiga statementörhängen i silver från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till örhängena.

Silverväska, Mango

Den lilla baguetteväskan är tillbaka med besked, så varför inte slå två flugor i en smäll med den här silverfärgade godbiten. Få med dig det viktigaste i den snygga festväskan med lock och ett kort axelband, som passar extra bra för att liva upp en look i neutrala toner. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

Annons
Silvrig baguetteväska med handtag från Mango
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

5. Trend 2024: Skräddat i ny form

Skräddade plagg var en av säsongens dominerande trender redan i höstas, och de hänger kvar även i år men i en ny form. Våren och sommaren 2024 ser vi nämligen mängder av nya tolkningar av den klassiska kavajen och kostymen.

Ljusgul kostym på Akris visning våren och sommaren 2024
Akris SS24Foto: TT/Agence / Bestimage

Akris visade upp kostymen i en av säsongens stora trendnyanser, medan Ralph Lauren prydde den midnattsblå kostymen med skimrande stenar.

Annons
Mörkblå figurnära kostym med kavaj och kostymbyxor med svarta stenar hos Ralph Lauren SS24
Ralph Lauren SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Hos Carolina Herrera gav man den klassiska smokingkavajen ett nytt uttryck genom en omlottskärning och knytning i sidan, som bars tillsammans med en vacker satinkjol.

Svart glansig kavaj med omlott och knytning i sidan hos Carolina Herrera SS24
Carolina Herrera SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Lila kostym, Ellos

Det givna sättet att bära kostymen när våren har anlänt på riktigt är utan tvekan färg! Den här stilsäkra varianten i linne prickar dessutom in en av de stora trendnyanserna under den kommande säsongen. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk). Kostymbyxorna hittar du här (reklamlänk).

Annons
Ljuslila kostym med kavaj och byxor i linne från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till kostymen.

Kostymkjol, MQ Marqet

2024 matchar vi inte bara kavajen med kostymbyxorna – vi ser nämligen även mycket av den långa kostymkjolen. Till skillnad från pennkjolen så får årets kostymkjol gärna vara lång med en något vid passform, samt med en slits fram för att öka rörligheten. Med andra ord en liknande silhuett som den långa jeanskjolen. Den här är gjord i linne och går att matcha med både kavajen och den trendiga kostymvästen i samma material. Se mer och köp kostymkjolen här (reklamlänk).

Annons
Ljusbeige kostymkjol som matchar kavaj i linne från MQ Marqet
Klicka på bilden för att komma direkt till kjolen.

Kostymväst, & Other Stories

Just kostymvästen är alltså ett annat av årets trendplagg, och till våren och sommaren får den mer än gärna vara gjord i linne eller andra något mer avslappnade material. Bär den med matchande kostymdelar eller skapa en stilkrock med jeansen och ett par slingbacks för en lika snygg som enkel vardagslook. Den här i en av säsongens stora trendnyanser är väl värd att titta närmare på, se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Ljusgul kostymväst i linne med knappar från and Other Stories
Klicka på bilden för att komma direkt till kostymvästen.

6. Trend 2024: Pasteller

En sak vi kan vara säkra på år efter år är att när ljuset kommer tillbaka gör även suget efter färg detsamma. Efter årets stora Barbiecore-trend med chockrosa nyanser och höstens klarröda toner är det dock ljusare pasteller som dominerar bland vårens stora trendfärger 2024.

Uppdaterad skräddad kostymlook med kavaj, minikjol och ljusblå tröja hos Fendi SS24
Fendi SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Ljusblått är utan tvekan säsongens stora trendnyans som dök upp i olika former hos Ulla Johnson, Alberta Ferretti, Bottega Veneta och Fendi, för att bara nämna några. I sann blågul anda är den andra av säsongens största färger en variant av ljust gult i en nyans som många vill beskriva som smörgul, som dök upp hos modehus som 3.1 Phillip Lim, Bora Aksu och Jil Sander.

Annons
Ljusgul skräddad look med kostymbyxor, topp och kostymväst från 3.1 Phillip Lim
3.1 Phillip Lim SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Även ljuslila, som vi har sett under flera säsonger nu och som många redan har i garderoben vid det här laget, kunde skådas hos bland annat Courrèges, Emporio Armani samt i form av en timglasformad kavaj hos Bibhu Mohapatra på visningen i hans studio under New Yorks modevecka.

Ljuslila kavaj med kjol med fransar hos Bibhu Mohapatra SS24
Bibhu Mohapatra SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Ljusblått matchande set, Lindex

Vi ser alltså ljusblå kläder och accessoarer överallt i vår och det finns mängder av vackra nyheter att välja på. Något vi dock aldrig kommer att tröttna på under vår- och sommarsäsongerna är matchande set – och det här ljusblå setet med midikjol och matchande topp kommer göra sig lika bra på jobbfesten som i semesterpackningen i sommar. Se mer och köp den enaxlade toppen här (reklamlänk). Midikjolen med volym och fina veck fram hittar du här (reklamlänk).

Annons
Ljusblått matchande set i två delar med en enaxlad volangtopp och vid midikjol från Lindex
Klicka på bilden för att komma direkt till setet.

Ljuslila klänning, Kappahl

Lavendellila är en nyans som återkommer sommar efter sommar och som passar extra bra under just den årstiden. Denna vackra midiklänning har en bekväm passform samtidigt som den är riktigt snygg med sin markerade midja och halvlånga ärmar samt flera fina detaljer. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Ljuslila midiklänning med avskärning under bysten, halvlånga puffärmar och v-ringning från Kappahl
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Ljusgul kostym, Lindex

En kostym som lämpar sig riktigt bra för de varmare månaderna är den här varianten i en vacker gul nyans. Bär den till sneakers eller sandaler till vardags när det är varmare ute, och med klackar till festligare tillfällen. Se mer och köp kostymen här (reklamlänk).

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till kostymen.

7. Trend 2024: Hudnära

Samtidigt som kjolarna gärna får vara hellånga och kostymen agerar trotjänare i basgarderoben så visar vi hud på andra sätt i vår och sommar (om du inte ger dig på den superkorta shorts-trenden, vill säga). Cutouts är något vi ser mycket av i olika former den här våren, inte minst hos modehus som Chloé, Alaïa och Valentino.

Svart klänning med cutouts och långa ärmar från Chloé SS24
Chloé SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Bara axlar är en annan stor trend som och det gick att skåda klänningar och toppar med one shoulder-design hos bland annat Christian Dior, Emilia Wickstead och danska Stine Goya.

Annons
Enaxlad och draperad lång klänning i satin från Tove SS24
Tove SS24Foto: TT/firstVIEW/Shutterstock

Vill du visa ännu mer hud gör du helt rätt i att följa Blumarine, Acne Studios och Celines exempel genom att satsa på en helt axelbandslös korsett eller bustier.

Tubtopp, långa shorts och väska i guldmetallic hos Blumarine SS24
Blumarine SS24Foto: TT/Shutterstock

Bustier, MQ Marqet

Axelbandslösa överdelar syns alltså överallt just nu, i form av både tubtoppar och klänningar med den stilsäkra designen. Denna vackra bustier-topp med en effektfull detalj framtill kan du dessutom komplettera med en matchande midikjol för en helt synkroniserad look. Liksom kjolen finns toppen även i en fin rosa nyans, se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Svart tubtopp/bustier i linne med detalj framtill från MQ
Klicka på bilden för att komma direkt till toppen.

Klänning med cutout, Wakakuu Icons

Den här klänningen i en trendig gul nyans är ett fint sätt att börja visa lite hud för den som ändå vill känna sig klädd: De långa ärmarna kompletterar cutouten framtill perfekt, och den snurrade effekten vid cutouten blir en fin detalj. Den är gjord i satin och är en perfekt klänning för bröllopsgästen i vår och sommar. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Ljusgul långärmad klänning med cutout fram och knutdetalj från Wakakuu Icons
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Enaxlad topp, Saint Tropez

Genom att ha en neutral topp med en intressant skärning som visar så mycket hud som du är bekväm med i garderoben har du ett säkert kort som du kan ta fram när du inte vet vad du ska ha på dig. Den här toppen liknar ett vanligt ribbat linne när du bär den under en kavaj eller jacka, men har också en snygg one shoulder-skärning som gör den lite mer spännande. Se mer och köp toppen här (reklamlänk).

Annons
Vit enaxlad ribbad topp från Saint Tropez
Klicka på bilden för att komma direkt till toppen.

8. Trend 2024: 90-talet

Efter att 2000-talet dominerat på modescenen i form av den stora Y2K-trenden går vi nu inte framåt, utan bakåt i tiden – närmare bestämt ett decennium tillbaka till 90-talet. Parallellt med de minikorta shortsen (som alltså mer är som en trosa) ser vi hellånga kjolar i såväl satin och siden som denim, liksom den tidlösa svarta klänningen och kostymen.

Svart tubklänning i hellång modell från Carolina Herrera SS24
Carolina Herrera SS24Foto: TT/CAMERA PRESS

Vill du göra det enkelt för dig? Satsa på ledorden minimalism, denim och låg midja – gärna i kombination med glansiga material, säsongens trendiga läppenna och en och annan subtil grunge-referens.

Annons
Lång beige skräddad kappa, vida jeans och vitt linne hos Christopher Esber SS24
Christopher Esber SS24Foto: TT/Pixelformula/SIPA/Shutterstock

Bär skräddade plagg med vida jeans och basplaggen för den perfekta stilkrocken som både känns modern och 90-talsinspirerad.

Jeans, Arket

Dessa stilsäkra jeans har en riktigt snygg lös passform som också blir så bekväma och sköna att bära. Som ett par mjukisbyxor i denimformat, med andra ord! De finns i flera snygga tvättar, se mer och köp jeansen här (reklamlänk).

Vida jeans med låg midja i en ljus tvätt från Arket
Klicka på bilden för att komma direkt till jeansen.

Bustier, Arket

Arkets axelbandslösa topp i veckad taft är den ultimata kombinationen av nostalgisk och modern, särskilt ihop med den matchande kjolen som tillsammans prickar in den trendigt droppade midjan. Se mer och köp toppen här (reklamlänk). Den snygga veckade maxikjolen hittar du här (reklamlänk).

Annons
Svart tubtopp och maxikjol i veckad taft
Klicka på bilden för att komma direkt till setet.
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024
Annons
Annons