Inför riksdagsvalet nästa vecka släpps nu en politiskt obunden hyllningsfilm till Sverige, för att påminna om allt som finns att vara stolt över i vårt land i dag – som motvikt till makthavare som bidrar till att måla upp en mörk bild av dagsläget i Sverige för att skapa rädsla och missnöje hos röstarna.

I filmen läser Auschwitz-överlevaren Hédi Fried, tillsammans med profiler som artisterna Thomas Stenström och Kajsa Grytt samt tv-kocken Lotta Lundgren, en nyskapad poesiversion av den svenska nationalsången ”Du gamla, du fria” och tillhörande musikvideo.

Bakom filmen står initiativet #sverigeärfantastiskt, som samtidigt lanserar sajten Sverigearfantastiskt.org.

– Vi vill bara hjälpa till att injicera en dos Sverigepepp, som motvikt till alla det-var-bättre-förr-ivrare, säger en av initiativtagarna i ett pressmeddelande.

Se filmen här:

https://youtu.be/VVxgmMAix3Q

På sajten listar initiativtagarna även en rad anledningar att vara stolt över Sverige.

”Vi bor i ett land som på många sätt aldrig varit starkare, större och vackrare”, kan man läsa på sajten. ”Låt oss få vara stolta över det. Låt oss bygga en nation med självförtroende och medvind.

Ni har rätt i att vi inte kan blunda för bilarna som brinner och vårdköerna som växer. Det är stora och viktiga problem. Men lösningen är inte kollektiv panik, utan stavas samarbete och tilltro. Som en motvikt till självhatet och pessimismen har vi skapat 155 sekunder av ren kärlek. En dos Sverige-pepp i framtidsmörkret.”

Läs även:

Det här tycker Sveriges kvinnor om valet 2018

Här är kändisarna som borde styra Sverige – enligt svenska kvinnor

Så är det att dejta någon som röstar på ett annat block

Så sent bestämmer svenska kvinnor vad de ska rösta på

Foto IBL

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: