Valet av utbildning är ett av de mest betydelsefulla vägvalen vi gör i livet. Men att veta vad man ska studera till kan vara knepigt. Intresse och hjärta måste så klart få styra, samtidigt som arbetsvillkor, karriärmöjligheter och framtidsutsikter spelar roll.

För femte året i rad har Academic Work tillsammans med Kantar Sifo genomfört Young Professional Attraction Index, YPAI. En undersökning där drygt 7 000 studenter och akademiker har fått rangordna arbetsgivare utifrån tre kriterier: upplevd framgång, övergripande rykte och huruvida de kan tänka sig att arbeta på företaget.

Precis som tidigare år kniper Google första platsen på listan över företag som unga drömmer om att jobba på. Därefter kommer svenska Ikea och Spotify.

– De främsta anledningarna till att vi har lyckats bygga en så stark kultur är att vi från första början insett att rekrytering är bland det viktigaste vi gör och investerar mycket tid och resurser i detta. Andra saker jag vill lyfta är att vi är oerhört transparenta och ger våra anställda en röst och en trygghet att våga prova, utmana och misslyckas, säger Martin Eriksson, Staffing Business Partner på Google, i ett pressmeddelande.

Oatly stiger i ranking

I årets undersökning finns även ett nytt svenskt företag representerat. Nämligen havremjölkproducenten Oatly, som med sin kamp mot mjölkjättarna närmar sig topp tio-listan (har nu placering 11).

– Vi brinner för hållbarhet, hälsa och transparens. På Oatly har vi jobbat enligt dessa värderingar sedan starten 1994. De delas av våra medarbetare och är väldigt levande i vår vardag och i varje beslut vi fattar. Jag tror att young professionals ser vad Oatly står för, och att det bidragit till vår fina placering i detta index, säger Maria Lindén, HR Manager på Oatly, och fortsätter:

– Vårt uppdrag är att bidra till en positiv och hållbar utveckling av samhället. Oatly befinner sig just nu i en spännande global tillväxtfas, som går i takt med människors ökade insikt om att vi måste ställa om till en mer växtbaserad kost för vår hälsas och för vår planets skull.

De 10 mest eftertraktade företagen att jobba på

1. Google

2. Ikea

3. Spotify

4. Microsoft

5. Apple

6. Tesla

7. NASA

8. Volvo Group

9. Volvo Car

10. Scania

(11. Oatly)

Årets mätning visar att fordonsindustrin värderas allt högre bland unga, då både Volvo, Tesla och Scania är med på listan över de tio högst rankade företagen i år. 2015 fanns inga företag inom fordonsindustrin representerade på listan.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Sugen på en ny karriär? Poddarna som inspirerar

6 karriärråd som hjälper dig att blomstra på jobbet 2019

Chefens bästa livshacks för att göra karriär och hålla i längden