Trendar: InredningMat och dryckResor

Långtidsprognosen för 2024 är här: Så varmt blir det i sommar

24 apr, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTT
Ny prognos för sommaren 2024
Efter en lång och kall vinter, och ett aprilväder som lade sig som ett molntäcke över Sverige – börjar många undra när värmen kommer.
Meteorologerna meddelar nu hur prognosen för sommarens väder ser ut!
Annons
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och lagunerBrand logo
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Nu har prognosen för sommaren 2024 kommit och enligt Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, blir det en sommar som många har längtat efter – rekordvärme i Sverige och Europa!

– Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. Det är den varmaste sommarprognosen som gjorts under april månad sedan 2017, säger Mika Rantanen, meteorolog och forskare vid Meteorologiska institutet i Finland, i en intervju med Aftonbladet.

Några personer som badar under sommaren.
Rekordvarm sommar 2024, enligt meteorologerna.Foto: Ida Marie Odgaard/TT

Det visar långtidsprognosen

Mika Rantanen fortsätter berätta att i snitt blir det en grad varmare än det normala och det gör en större skillnad än vad många tror.

Annons

– Europa har varit en ”hot spot” för värmeböljor på senare år. Därför är det inte överraskande att prognosen visar väldigt höga temperaturer för sommaren.

Prognosen kan komma att ändras och sommaren är fortfarande en bit bort, påpekar meteorologen. Han tillägger att sommaren som helhet kommer bli varm, men att värmen kan hamna i olika områden än vad prognosen visar.

Till DN säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet, att väderfenomenet El Niño har en uppvärmande effekt på jordens klimat. Deliang och andra forskare i deras nya studie visar att El Niño är måttligt stark och kan vara orsaken till den höga temperaturen.

Några barn som badar i sommarvärmen.
Badar i sommarvärmen.Foto: Ida Marie Odgaard/TT

Så varmt blir det i sommar

ECMWF:s prognos visar endast en bild över juni, juli och augusti, men kan inte ge en mer precis prognos när kommer till vilka exakta datum under sommaren det kommer bli som varmast. Meteorologen Mika förklarar att detta innebär att sommaren kan variera mellan veckor som är kalla och perioder då det är väldigt varmt.

Annons

– Vi har haft väldigt varma somrar i Europa. Den kommande sommaren kan bli varmare än de tidigare rekordsomrarna, fortsätter Mika Rantanen.

Deliang Chen menar även, precis som Mika Rantanen, att sommaren 2024 kan nå nya rekordhöga temperaturer. Deliang varnar att värmen kan leda till kraftig ökning av extrema väderhändelser.

– Jag tror att det blir ett dramatiskt väder vi kommer att få se den här sommaren, avslutar han.

Glass vid en strand på sommaren.
Glass i stora lass.Foto: Ida Marie Odgaard/TT
5 misstag när du rakar bikinilinjen – så undviker du demBrand logo
5 misstag när du rakar bikinilinjen – så undviker du dem
Annons