Trendar: InredningMat och dryckResor

Ny studie: För många leksaker gör barn mindre kreativa

06 dec, 2017 
AvMalin Karlberg
Resultatet av en ny forskningsrapport kan vara värt att ha i åtanke inför årets julklappshets. Studien visar nämligen att barn leker bättre med färre leksaker.
Annons

Leken är en otroligt viktig del i ett barns utveckling – men ny forskning visar att det är negativt för barn att ha för många leksaker. Bäst stimuleras leklusten av att leka med ett fåtal saker åt gången.

Ett överflöd av leksaker distraherar barn och hämmar deras kreativitet, visar färsk forskning från University of Toledo i Ohio, USA.

Barnen som medverkade i studien fick leka i ett rum med antingen fyra eller 16 leksaker. Forskarna kunde då se att barnen som endast fått fyra prylar att roa sig med med lekte dubbelt så länge med varje leksak, kom på flera sätt att använda dem på och lekte mer kreativt och utforskande.

”Resultaten pekar på att ett överflöd av leksaker är distraherande”, säger huvudforskaren Carly Dauch till den vetenskapliga journalen Infant Behaviour and Development. ”Under småbarnsåren utvecklar barn sin förmåga att kontrollera sin uppmärksamhet, men de har ännu inte lärt sig det till fullo.”

Annons

Har ditt barn ett helt rum fyllt med leksaker är det alltså mest fördelaktigt att bara plocka fram några åt gången.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Källa: Telegraph.co.uk
Foto: IBL

Annons