Sitter du på ett kontor med fasta arbetsplatser? Då jobbar du i en utdöende miljö. Enligt en ny undersökning där svenskar tillfrågats om hur de tror att framtidens arbetstillvaro ser ut, svarade endast sju procent att den typen av kontorsupplägg kommer att öka i framtiden. Distansjobb, flexkontor utan fasta arbetsplatser och mobila kontor är istället det som toppar listan över hur svenskarna tror att vi kommer att arbeta år 2025.

Läs även: Därför säger de bästa upp sig från jobbet

På grund av den mobila tekniken och möjligheten till trådlös uppkoppling har kraven på fasta arbetsplatser och fysiska möten minskat. I dag tror endast åtta procent av svenskarna att användandet av stationära datorer kommer att ha ökat inom en närliggande framtid, och stället tror fler än hälften att surfplattor, mobiltelefoner och bärbara dator kommer att användas av yrkesverksamma i ännu större utsträckning år 2025.

– I dag finns det i genomsnitt 1,2 surfplattor per hushåll och de har både hård- och mjukvara för att klara av de flesta produktiva sysslorna. Precis som undersökningen visar tror vi att surfplattan kommer bli ett allt mer självklart arbetsverktyg i takt med att våra jobb blir allt mer mobila, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies Sverige, i ett pressmeddelande. 

Läs även: Så vet du om det är dags att byta jobb

Så kommer vi arbeta i högre grad år 2025

1. Fler distansjobb från hemmet eller caféer

2. Fler flexkontor utan fasta arbetsplatser

3. Fler mobila kontor på resande fot

4. Fler kombikontor med kombination av egna rum och öppet kontor

5. Fler helt öppna kontorslandskap

Dessa arbetsverktyg kommer vi använda i högre grad år 2025
1. Mobiltelefon

2. Bärbar dator

3. Surfplatta

4. Uppkopplade klockor

5. Uppkopplade glasögon

Läs även:

Härskarteknikerna du ska se upp för på jobbet

 Stressexperten: Så kan du må bra även på jobbet

Mer läsning

Femina