Trendar: InredningMat och dryckResor

Nya förslaget: Ta bort gratiskaffet för anställda

10 okt, 2019 
AvMalin Karlberg
personalkaffe
Kontorskaffet är för dyrt. Genom att börja ta betalt för kaffet på jobbet borde man kunna spara in en miljon kronor om året, menar man på Kiruna kommun.
Annons

Det kostar för mycket pengar att låta de anställda dricka kaffe på jobbet, menar man i Kiruna kommun, där de kommunalanställda sörplar fika för drygt en miljon kronor om året.

Pengarna för det indragna kaffet skulle istället kunna läggas på skolan, enligt förslaget från kommunledningen – då kommunen nyligen tvingats skära ner på antalet elevassistenter från 78 stycken till 28.

Förslaget kom från början från ett Facebookinlägg skrivet av kommunalanställda Mia Lindmark och det fick snabbt stor spridning.

”Jag avstår gärna mina koppar kaffe om jag vet att det är till för barnens bästa!! Och då ska man veta att jag är storkonsument av just kaffe”, skriver hon i inlägget.

”En miljon är ingen obetydlig summa”

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är positiv till förslaget och berättar för norrländska tidningen NSD att kommunen tittar på kaffekostnaden.

– En miljon är ingen obetydlig summa och det råder hårda spartider, säger han till NSD.

Annons

Alla är dock inte lika nöjda över hotet om indraget gratiskaffe.

”Att bli bjuden på kaffe är en av de få förmånerna de kommunalanställda har. Alla kommunens anställda sliter hårt varje dag, p.g.a personalbrist/nedskärningar och offrar sin hälsa pga stress. Tycker de är värda att få sitta ned ibland med en kopp bjudkaffe”, lyder en av kommentarerna på Mia Lindmarks inlägg.

– Flera tycker att kaffet är det enda kommunen bjuder på och att man måste få ha kvar det. Men vi jobbar ändå så nog har vi väl råd med vårt eget kaffe, svarar Mia Lindmark i NSD.

Svenskarna är i dag världens näst mest kaffedrickande folk – vi bälgar i oss uppemot 9 kilo kaffe per år, motsvarande ungefär 3 koppar per dag. Och forskare har faktiskt kommit fram till att kaffet har en rad hälsofördelar – drycken tros till och med kunna förlänga livet.

Tre koppar om dagen är bäst för hälsan, enligt en amerikansk studie från Harvard university. Bland annat sänker kaffet risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och leversjukdomar.

Läs mer:

Annons