Riktmärket med 10 000 steg är har blivit standard i många hälsoappar, aktivitetsarmband och vanliga stegräknare. Siffran 10 000 härstammar från en reklamkampanj i Japan på 1960-talet men har blivit en sanning.

Läs även: 8 goda skäl att resa sig och ta en nypa luft på jobbet

Men nu kommer nya direktiv från Storbritannien.

Public Health England och the Royal College of GPs rekommenderar vuxna att fokusera på intensitet snarare än sträcka för att må bättre. Enligt hälsoexperter räcker det med 10 minuters rask promenad per dag, där du får upp pulsen, minska risken att dö i förtid med upp till 15 procent.

– Med tanke på all press vi har på oss i dag hamnar träningen ofta i baksätet. Men genom att ta för vana att gå en rask promenad varje dag kan man bli mer aktiv, säger professor Paul Cosford vid Public Health England i ett pressmeddelande.

Fysisk inaktivitet ökar risken för sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, sjukdomar i rörelseorganen samt psykisk ohälsa och cancer. Professor Helen Stokes-Lampard vid Royal College of GPs säger också att antalet patienter som utvecklat sjukdomar på grund av inaktivitet ökat kraftigt de senaste åren.

Varje år dör runt fem miljoner personer i förtid på grund av fysisk inaktivitet, visar forskning. Det är ungefär lika många personer som dör till följd av rökning.

I samband med att de nya riktlinjerna om tio minuters rask promenad lanseras har Public Health England också släppt appen ”10 brisk minutes”. Tanken med appen är att hjälpa användarna att kunna mäta vad en rask promenad innebär.

150 minuters aktivitet per vecka

I dag finns generella riktlinjer att alla personer bör nå upp till 150 aktivitetsminuter per vecka, enligt Folkhälsomyndigheten. Fysisk aktivitet kan innebära allt från friluftsliv och trädgårdsarbete till aktivitet i arbetet eller hemmet. Tänk på aktiva transporter i vardagslivet som promenader och cykling också räknas.

Samtidigt varnar Mai-Lis Hellenius, professor och expert på livsstilens betydelse för hjärt-kärlsjukdom, för att bara stirra sig blind på rekommendationer. Alla måste hitta sin egen nivå utifrån sina egna förutsättningar.

– Vilken sorts aktivitet som är tillräcklig för en förbättring av hälsan är helt och hållet individuellt. För väldigt många människor är det som andra betraktar som vardagslunk ansträngande, och då finns det stora hälsovinster med exempelvis att börja promenera eller att ta trapporna. Andra har en högre grundnivå och måste börja jogga eller träna för att förbättra sin hälsa, säger hon till Karolinska institutets sajt.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs även:
Forskning: Så lite träning behöver du för att leva längre

Personliga tränaren: Därför är det minst lika bra att träna hemma

Så slipper du ryggont – få bra hållning med enkla övningar!