Uppfinningen som ska kunna förebygga sexuella övergrepp i realtid kallas för Intrepid. Den består av en elektronisk klisterlapp som du fäster i kläderna. Du kan sätta lappen i vilket plagg du vill men det mest effektiva är att fästa den i behån.

Klisterlappen känner av kraftfulla grepp och om du inte anger att ”greppet” är frivilligt sänds en signal ut till din mobil. Klisterlappen är nämligen kopplad till en app som du har i din smartphone där du kan styra vissa funktioner, exempelvis kan du godkänna beröring när larmet utlösts.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Läs även: Videon visar – så är det att leva i en våldsam relation

När mobilen mottar signalen börjar den tjuta högt samtidigt som den spelar in ljud från omgivningen. Även ett nödmeddelande med din platsinformation går ut till kontakter, som du har valt ut i förväg.

Klisterlappen kan såklart inte förebygga sexuellt våld och övergrepp i sig, men den kan avskräcka förövaren från att fullfölja sina handlingar. Eftersom angreppet dessutom dokumenteras i en ljudfil blir det svårare för förövaren att undkomma en dom.

Skaparna vill inte att kvinnor ska behöva vara beroende av en mans närvaro för att känna sig trygg. När man bär lappen ska man istället känna sig självständig vilket ska bidra till att stärka kvinnors självförtroende likväl som deras säkerhet.

Läs även:

Krönika: ”Manliga prestationer väger tyngre än övergrepp på kvinnor”

10 kvinnor berättar: Så har vi kränkts på grund av vårt kön

Reklamfilm lyfter frågan om sexuellt samtycke

Mest läst