Trendar: InredningMat och dryckResor

”Jag är nykter alkoholist – mina 6 regler för att hålla mig nykter”

12 jan, 2024 
AvAino Oxblod
FotografInstagram, TT.
En kvinna med bakfylla, Mackenzie Chambers som är nykterist.
Mackenzie Chambers är en nykter alkoholist, som har kämpat med beroende och återfall i flera år innan hon hittade sin nya livsstil.
Nu delar Mackenzie med sig av knepen hon använder för att hålla sig nykter, på Love what matters.
”Varje dag får jag vara stolt över vem jag ser i spegeln”, skriver hon på sajten.
Annons
Karin Adelsköld om alkoholmissbruket: "Somnat i blod på vardagsrumsgolvet"Brand logo
Karin Adelsköld om alkoholmissbruket: "Somnat i blod på vardagsrumsgolvet"

Ända sedan den första drinken vid 19 års ålder har Mackenzie Chambers haft problem med alkohol. Hon kände snabbt när hon började dricka att det blev för mycket, och försökte allt möjligt för att lyckas vara måttlig, men ändå slutade fyllorna alltid med minnesluckor, bakfyllor och bråk. Med åren eskalerade alkoholismen, och det gick ut över hennes familj. Det var först när hon hade nått sin botten som hon kunde vända sitt liv och bli nykter.

”När jag träffade min första nyktra människa, så var det lockande. Jag visste bara att jag ville ha vad de hade. Det tog flera återfall, AA-möten och mycket stöd innan det till slut gick”, berättar Mackenzie i en artikel på sidan Love what matters.

Mackenzie påpekar dock att man inte behöver vara alkoholist för att bli nykter. I artikeln delar hon med sig av sina bästa tips och regler som hon lever efter för att hålla sin nyktra livsstil.

Annons

1. Tacksamhetslistor

Mackenzie berättar att hon listar tre till fem saker varje dag som hon är tacksam för. Det behöver inte vara något stort – att hon får dricka en läsk kan vara en punkt. Genom att tänka aktivt på vad man är tacksam för så är det lättare att hålla negativiteten på avstånd.

2. Låt dig själv känna känslor

”Den här är svår för mig. Jag har en vana att trycka ner mina känslor och ignorera dem tills de kommer tillbaka som förakt och ger mig anledningar att dricka. Jag har upptäckt att om jag aktivt tillåter mig själv att känna mina känslor, så tenderar hag att må bättre och mer stabilt än om jag ignorerar dem.”

3. Be om hjälp och stöd

Om du känner dig bekväm är det bra att be om stöd i nykterheten, något som kan inträffa vid olika tillfällen för olika människor. Medan vissa ber om familjens stöd från dag ett, är det andra som väntar månader, menar Mackenzie.

4. Läs rätt böcker

”Quit lit” är termen för böcker som handlar om att sluta dricka alkohol, och som kan ge hjälp och guidning på vägen.

Annons

5. Var snäll mot dig själv

Man är inte en dålig människa bara för att man känner ett sug efter alkohol – behandla dig själv som du hade behandlat en nära vän eller familjemedlem i samma situation.

6. Positiva affirmationer

Mackenzie använder sig mycket av positiva affirmationer, vilket kan länkas samman med punkt 5. Affirmationer är ord eller meningar som man säger till sig själv, i syfte att peppa och stötta sig själv på vägen. Saker som ”Jag är värd det här”, ”Jag gör mitt bästa” och ”Jag är starkare än jag tror” är exempel på affirmationer som kan passa.

Annons