Tess Merkel Salomons är peppad på sitt gig med Rob’n’ Raz som hon har på Stockholm Pride. I veckan har Tess firat sin mans födelsedag på ett mysigt clamping-ställe i Vagnhärad utanför Stockholm.  Malin Berghagen sitter i Palma på Mallorca där hon har haft ett par fantastiska dagar med sin Martin, hon sitter på ett mysigt litet italienskt kafé som ”doftar amore”.

De pratar om stora förändringar, både som de själva gjort under året, men också att de ser att många runt omkring dem gör eller går igenom stora förändringar i sina liv. Tess berättar om sin kompis som diagnosticerades med bröstcancer för två år sedan. Nu när väninnan har tagit sig igenom cancern så känner hon att hon måste ta varenda chans i livet efter att hon överlevt en period där hennes man planerat för hennes begravning.

— Det var så mäktigt att sitta med henne igår, jag blev tårögd, hon har en sådan otrolig kraft den här kvinnan. Det är helt galet!

Just ovissheten som uppstår när livet byter riktning oavsett om det är cancer, dödsfall, eller att man byter jobb innebär att man ”aktivt går in i sitt liv här och nu”, säger Malin och berättar om det tomrum som uppstod när hennes mamma gick bort.

— Först kunde jag känna lite skuld, att man tog den här platsen. Ska vi verkligen ta den här platsen från henne? Vi kanske behöver låta det här spacet finnas ett tag till? Men sen kände jag att det hade inte hon tyckt om. Så när jag tittade jag på min syster, på Kristin och hur hon blommade ut i Let’s Dance på ett sätt som hon aldrig gjort. Och då ser man hur viktigt det är att våga ta det där spacet, säger Malin

Att ta plats men även att ta steget och leva ut sina drömmar är också något de pratar om. Oavsett vad man drömmer om.

— Det är så viktigt att våga drömma, det är då den har större chans att bli verklighet, säger Malin.

Men de är eniga om att förändringar och kriser ibland kan behövas för att vi som människor ska förstå att livet är skört, sårbart och att det är nu.

Lyssna på avsnittet här!

Läs även:
Malin Berghagen är Feminas nya bloggare: ”Man ska njuta av det man har här och nu”

Malin Berghagen: ”Jag kände mig som en utbränd yogi”

Nytt avsnitt av Berghagen & Tess: Längtan efter barnbarn och 50-årskris

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: