Malin Berghagen är hemma i Palma på Mallorca och Tess Merkel är hemma i Sverige. De börjar med att prata om amerikanska föreläsaren Byron Katie som arbetar med frågor som rör personlig utveckling och hur vi hanterar våra relationer och hur vi kan vända dåliga tankemönster. Tess och Malin har båda varit på hennes föreläsning och de pratar om hur hennes tankesätt och metod ”The Work” har skakat om dem i grunden.

Ett av Byron Katies metoder handlar om att identifiera de mentala post it-lappar som vi sätter på personer i ens närhet för att kategorisera hur de är som personer.

Och insikten om att lappar du satt på en person inte ska sitta för alltid.

— Det hon menar på är att ”fast det hände ju då” och när du ser på den här personen i dag, så är ju allting förändrat. Alla människors liv förändras, man förändras. Så det behöver inte betyda att det är samma person nu som det var då, säger Tess.

— Det är det som är så spännande, på en och samma post-it lapp kan du sätta ”past and future”, både dåtid och nutid. På din nya partner så får han en post it lapp rakt i pannan där det står ”du är troligen som min exman och kommer troligen i framtiden att såra mig som min exman gjorde en gång i tiden”, så får han gå omkring, stackarn, med den här post-it lappen, säger Malin.

Istället för att hänga kvar vid post it-lapparna går det att leva i nuet och sluta vara tyngd av saker som hänt tidigare eller känna sig begränsad av sina egna känslor. Tess berättar också om hur föreläsningen med Byron Katie har fått henne att börja tänka kring sin största rädsla, tankarna på att hon ska bli lämnad. Med Malins hjälp diskuterar de hur hon kan göra för att vända sitt eget tankesätt för att på sikt bli fri från de tunga känslorna.

— Det är jäkla stort jobb en har framför sig att hela tiden öva på det här konstant, säger Tess.

Berghagen & Tess har dessutom fått ett långt och fint lyssnarmejl från en snart nyskild lyssnare som ber om deras råd kring att börja dejta på nytt efter ett 20 år långt äktenskap.

Lyssna på avsnittet här!

FOTO: Peter Assarsson

Läs även: Lär känna våra nya poddare — Malin Berghagen och Tess Merkel

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: