Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Smarta tips för flygresan Resor Vintips till maten

Ojämställt i trafiken: Kvinnor skadas allvarligare i bilolyckor

05 maj, 2025
FotografTT
Ojämställt i trafiken: ”Kvinnor skadas allvarligare i bilolyckor”
Kvinnor är inte inblandade i fler trafikolyckor än män – ändå skadas vi många gånger mer allvarligt när faran är framme ute på vägarna.
– Det beror inte på körsätt – utan på att säkerhetssystemen i stor utsträckning är utformade efter den manliga kroppen, säger Heléne Lilja, tillförordnad vd på M Sverige.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Carina Bergs kvinnliga förebild - hyllningen till vännenBrand logo
Carina Bergs kvinnliga förebild - hyllningen till vännen

Forskning som gjorts de senaste åren pekar åt samma håll: Det kan ibland vara en nackdel att vara kvinna ute i trafiken. Kvinnor löper exempelvis dubbelt så stor risk att fastna i en bil efter en olycka, och får dessutom andra typer av skador än män, enligt en studie från Storbritannien.

Det handlar inte om att kvinnor orsakar fler olyckor, utan om att säkerhetssystemen i stor utsträckning är utformade efter den manliga kroppen.

– Forskning visar att kvinnor skadas allvarligare i bilolyckor, trots att de inte är inblandade i fler olyckor än män. Kvinnors anatomi skiljer sig på flera viktiga punkter, som nackmuskulatur, bäckenstruktur och ryggrad, vilket gör dem mer sårbara vid vissa typer av kollisioner, säger Heléne Lilja, tillförordnad vd på M Sverige.

Annons

I USA har ojämställdheten i trafiken nyligen fått uppmärksamhet i samband med ett nytt lagförslag som kallas She Drives Act, ungefär Hon kör-lagen på svenska. Syftet är att ställa krav på att riktiga kvinnliga krockdockor ska användas i säkerhetstesterna, enligt NBC News.

Studier visar att medan män får skador på huvud och bröstkorg vid allvarliga olyckor, drabbas kvinnor oftare av skador på ryggrad, nacke och bäcken. Det förklaras bland annat av att kvinnor tenderar att sitta närmare ratten, och skiljer sig i kroppsmassa jämfört med män.

Faktum är att krocktester görs med hjälp av en docka som är utformad efter män. Det enda test där man har en kvinna bakom ratten är vid frontalkollision, och då använder man en avskalad version av mansdockan.

Dockan, som är cirka 150 centimeter lång och väger runt 50 kilo, ska representera de minsta 5 procenten av vuxna kvinnor i USA – och är alltså inte anatomiskt korrekt utformad efter en genomsnittlig kvinnokropp.

Heléne Lilja är tillförordnad vd på Riksförbundet M Sverige som är en konsumentorganisation för bilister.
Heléne Lilja är tillförordnad vd på Riksförbundet M Sverige som är en konsumentorganisation för bilister.Foto: M Sverige

Världens första krockdocka baserad på en genomsnittlig kvinnokropp presenterades av den svenska professorn Astrid Linder år 2023 – före det fanns ingen.

Annons

– Lösningar för kvinnor blir ofta en efterhandskonstruktion. Särskilt tydligt blir detta i samband med whiplash-skador, där kvinnor är överrepresenterade men där forskningen under lång tid varit eftersatt. Hade kvinnors behov och förutsättningar tagits i beaktande från början, hade sannolikt många skador och mycket lidande kunnat undvikas, säger Heléne Lilja.

Kvinnodockan är framtagen för att simulera bland annat whiplashskador vid kollision i låga hastigheter, och varje år genomförs tester med dockan vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Men än finns inga krav på att de stora biltillverkarna ska använda den kvinnliga dockan, och den används inte heller vid tester för frontalkollisioner i högre hastighet.

– Jämställdhet handlar om att alla, oavsett kön, ska ha samma möjligheter och säkerhet – både i samhället i stort och i trafiken. För oss på Riksförbundet M Sverige, som verkar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet för alla, är det självklart att också kvinnors trafiksäkerhet ska stå i fokus, säger Heléne Lilja.

Annons