Trendar: InredningMat och dryckResor

Oprah Winfrey: "Ditt arv på den här jorden ligger i alla andra människor som du gjort skillnad för"

28 feb, 2018 
AvFemina
Oprah Winfrey är talkshowdrottningen framför andra. En tv-legend, en musa, en kvinnornas inspiratör och välgörare. Även om ryktet om en framtida presidentkandidatur visar sig överdrivet så är hennes nya mission ändå tydlig: Att ena ett splittrat Amerika.
Annons

OPRAH WINFREY

ÅLDER: 63 år.
BOR: Flertalet bostäder, favoriten är en

renoverad gård i Kalifornien.
FAMILJ: Sambon Stedman Graham och flera hundar.
GÖR: Pratshowvärd för The Oprah Winfrey Show 1986–2011, författare, driver månadsmagasinet O – The Oprah Magazine och produktionsbolaget Harpo, skådespelare (nominerades till en Oscar för bästa biroll i Purpurfärgen 1985).
AKTUELL: Som programledare och reporter för tv-serien Divided i 60 Minutes. Nytt välgörenhetsprojekt tillsammans med matjätten Kraft Heinz, Mealtime Stories, som skänker 10 procent av överskottet från sålda produkter till projekt som arbetar mot hungersnöd.

DU FÅR FRÅN världen vad du ger till världen. Vackra och trösterika ord från kvinnan som kallas för både ”Lady O” och ”The African Mother Goddess of us all”. Kulten kring Oprah Winfrey har för länge sedan passerat gängse berömmelse. Förutom dessa närmast religiösa benämningar tituleras hon också ”The Queen of all Media” och det kanske bättre beskriver hennes framgångar och status.

Annons

Förmögen bortom vår fantasi efter sin 25-åriga långkörare på tv med The Oprah Winfrey Show (som visades i över 100 länder) – men också enormt generös.

Det spelar ingen roll hur rik man är om man inte har någon att dela det med

Oprah Winfrey har skänkt bort miljoner och åter miljoner dollar till välgörenhet och hon är en ständig initiativtagare till projekt och ”rörelser” som förbättrar situationen och tillvaron för kvinnor och unga flickor när det gäller alltifrån självkänsla till utbildning.

– Den enda skillnaden mellan att vara känd och inte känd är att fler människor känner till ditt namn. Sann filantropi och godhet kommer från att leva sitt liv från hjärtat och ge vidare det man själv fått. Hur ska just du göra det? Hur ska du använda din personlighets energi, din själs uppdrag, för att göra gott i världen? Det spelar ingen roll hur rik man är om man inte har någon att dela det med, det handlar bara om att ta ett beslut. Det kan räcka med att skriva en check, men det sanna beslutet kommer inifrån. Hur ska vi tjäna det som är större än oss själva, använda vår inre makt för att göra skillnad och röra vid andra människors liv? sa hon nyligen som inbjuden talare till en Lifetime-lunch med temat Power of Women.

I Ett vet jag säkert finns några av Oprahs krönikor samlade. Boken ger en inblick i tv-stjärnans liv, tankar och minnen.

THE OPRAH ANGEL  Network kom till av en slump 1998 när Oprah i ett helt vanligt eftermiddagsprogram i programmet bad tittarna att utgå från just sina egna liv för att hjälpa andra. Hon bad dem donera sina växelpengar, alla småmynt som låg och skramlade i fickor och plånböcker, vilket resulterade i 150 skolstipendium värda 25 000 dollar styck.

Annons

Hon frågade också om frivillig hjälp till Habitat for Humanity, vilket ledde till 15 000 extra volontärer som byggde hem åt behövande. Responsen var massiv och det var på grund av den som hon startade sitt ”änglanätverk”, en välgörenhetsorganisation som fram tills den slutade ta emot donationer 2010 samlade in 80 miljoner dollar. Elva av dessa gick till offren efter orkanerna Katrina och Rita (där Oprah själv donerade lika mycket av sina egna pengar). 55 skolor i 12 olika länder har byggts, en oändlig mängd skolmaterial har donerats och ett stort fokus har lagts på att ge extra bistånd och stöd till kvinnor och unga flickor i olika former av utvecklingsprojekt.
ATT PRESIDENT Bill Clinton 1993 undertecknade Protect Our Children Act, mer känd som ”the Oprah Bill”, i kampen mot övergrepp mot barn måste ses som en av hennes mest betydande insatser. För Oprah var en politisk lag viktig även på ett privat plan eftersom hon själv blev sexuellt utnyttjad som barn. Hennes oförtröttliga uppmaningar till de amerikanska tittarna att de skulle sätta press på sina senatorer ledde att dokumentet till slut hamnade på skrivbordet i Ovala rummet.

Annons

– Ditt arv på den här jorden ligger i alla andra människor som du gjort skillnad för, alla de små beslut du tagit som gjort både ditt eget och

andras liv bättre. Sådana ringar på vattnet går inte att räkna, konstaterar hon.

Hur ska vi tjäna det som är större än oss själva

DEN EN GÅNG så fattiga flickan från Mississippi har kommit långt. I en sprillans ny intervju för amerikanska Vogue, med bilder av stjärnfotografen Annie Leibovitz, får läsarna en liten glimt av Oprahs privatliv. Reportern beskriver hur han möts upp av en säkerhetschef vid grindarna till den gigantiska egendomen i Kalifornien och körs upp till en herrgårdsbyggnad i klassisk plantagestil. Trädgården framställs som något av en Edens lustgård (Oprah kallar den för ”The Promised Land” och de planterade fullvuxna ekarna är hennes ”Apostlar”) och på insidan av huset uppträder en mindre armé av assistenter som serverar sandwichar på antika silverfat, vatten i venetianska glas och vikta linnenäsdukar broderade med en enda bokstav: O.

Annons

Lite svårt att greppa för vanligt villafolk. Men här härskar och trivs hon i alla fall, fröken Winfrey, med sambon Stedman Graham och ett älskat gäng hundar. Som ett eget Vita huset i miniatyr. Ryktena om att Oprah funderar på att ställa upp i nästa presidentval är förmodligen överdrivna, men hon har själv skojat om det ett par gånger på Twitter.

INFLYTANDET HAR hon redan – hennes öppna stöd för Barack Obama bidrog till hans historiska första valseger – och någon politisk

erfarenhet behöver hon inte ha med tanke på den nuvarande presidenten.

Att Barack Obama fick stöd av Oprah bidrog till hans första historiska valseger 2008.

Det är faktiskt på grund av Donald Trump som Oprah återvänt till tv-rutan efter flera års uppehåll.

Ett par veckor efter det oväntade valresultatet 2016 gjorde hennes tidning, O Magazine, ett reportage där de samlade kvinnliga väljare från både Trumps och Hillary Clintons läger till en runda-bordet-diskussion. Till en början ville vissa kvinnor inte ens sitta tillsammans, men efterhand som samtalet pågick förändrades den hätska stämningen.

Annons

– Genom att vi styrde samtalet på ett sätt så att de kunde lyssna på varandras historier utan att politisera så kunde jag få dessa kvinnor från vitt skilda bakgrunder att faktiskt börja känna med varandra. I slutet av de två timmarna som mötet pågick så skulle de ha sjungit Kumbaya tillsammans om jag hade velat, säger Oprah i Vogue.

EFTERÅT ÅNGRADE hon att ingen hade filmat konversationen och hon tänkte att detta var precis vad ett splittrat USA behövde. En chans att få mötas och tala ut, att berätta sin historia, att höra andras. En chans att vara människa med allt vad det innebär. Att lyssna utan att i första hand döma. Och det Oprah Winfrey vill det får hon, förstås – numera är hon en av programledarna för CBS nyhetsprogram 60 Minutes, och första premiäravsnittet av hennes serie Divided sändes i september i höstas.

Oprah reser ut i landet med sitt tv-team och möter ”vanliga” människor och väljare i utvalda paneldiskussioner, i tanken att förstå och överbrygga uppdelningen som skett sedan valet. Att verkligen fördjupa sig i hatet, missnöjet och tvisterna som riskerar att förgöra världens mäktigaste nation. Eller som en av producenterna för 60 Minutes säger:

Annons

”Jag tror att många människor har insett vid det här laget att vi har missat en av vår generations största historier, den om varför det finns så mycket bitterhet i Amerika i dag. Oprah kan hjälpa oss att förstå bättre och i den processen även få oss att börja prata med varandra igen.”

– Min förhoppning är att tittarna ser programmet och säger till sig själva: ”Jag kanske ska prova det där i min kyrka, eller i mitt grannskap. Och kanske kan jag vara lite mer öppen för att ställa frågan: ’Varför tycker du som du gör?’” säger Oprah.

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO IBL/SHUTTERSTOCK

Läs fler artiklar ur vår serie om kvinnor som förändrar världen här:

Annons