Trendar: InredningMat och dryckResor

Örjan Rambergs egna ord om dokumentären om Josefin Nilsson

28 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Tre månader efter att dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är sändes på SVT har Josefin Nilssons ex-pojkvän valt att träda fram. I en debattartikel ger han sin syn på dokumentären och det drev som han menar sig ha upplevt sedan dess. Han har också valt att anmäla SVT till Granskningsnämnden.
Annons

I slutet av mars visade SVT dokumentärfilmen Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är. Sedan dess har den setts av flera miljoner tittare och legat till grund för en långdragen debatt om vad som egentligen orsakade sångerskan Josefin Nilssons allt för tidiga död. I centrum av debatten stod, förutom Josefin Nilsson, en då anonym skådespelare som under 90-talet dömdes för misshandel av henne.

Nu väljer skådespelaren, dramatenprofilen Örjan Ramberg, att själv träda fram och anmäler SVT till Granskningsnämnden. Han skriver om sina egna reaktioner på dokumentärfilmen i en debattartikel i Aftonbladet där han menar att allt i dokumentären togs som sanningar eftersom den visades just på SVT. Han betonar SVT:s stora publicistiska ansvar att vara opartiska och sakliga.

”Det som presenterades i dokumentären var förvrängt och inte med sanningen överensstämmande. Viktiga fakta saknades i dokumentären och hade ersatts med sakfel och rena lögner. (…) Det påstås att jag har orsakat hennes död”, skriver han i debattartikeln.

Annons

Han namnges inte i Älska mig för den jag är

Örjan Ramberg namnges inte i SVT:s dokumentär och han väljer att själv inte namnge Josefin Nilsson i sin debattartikel, utan benämner henne som ”min förra flickvän”. Han tillstår att han vid ett tillfälle, den händelse han också blev dömd för, sparkade sin förra flickvän i magen, men att det inte orsakade bestående men. I dokumentären skildrades händelsen på ett annat sätt, som en allvarligare incident som i förlängningen kan tolkas som ha orsakat Josefin Nilssons död.

Anmält SVT till Granskningsnämnden

Han skriver också att ingen lät honom veta att dokumentären skulle sändas och på så sätt ge honom en möjlighet att bemöta de påståenden som läggs fram. Inte heller anser han att media efteråt ansträngde sig för att titta på de bevis som finns i målet, i form av domar och andra rättsintyg, utan utgick ifrån att det som sades i dokumentären var sant. Nu anmäler han alltså SVT till Granskningsnämnden.

Annons

”Angående dokumentären om Josefin Nilsson så har vi yttrat oss till Granskningsnämnden och vi inväntar deras bedömning. Vi vill inte gå in på detaljfrågor i ett pågående ärende. Vi tar självklart avstånd från hot och hat och ingen är namngiven i dokumentären. Den handlade om en artist och hennes konstnärskap, liv och död, och där misshandel och rättegång var en del”, skriver Martin Vårdstedt, programchef och ansvarig utgivare för SVT Kultur, i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter.

Han säger också att anledningen till att Örjan Ramberg inte kontaktades för att medverka eller ges möjlighet att bemöta det som sägs i dokumentären var att han faktiskt inte namnges.

Skapades en lynchmobb efter dokumentären

Även Örjan Rambergs advokat Sargon de Basso riktar hård kritik mot SVT. Han säger i en intervju med Dagens Nyheter att dokumentären till stor del handlar just om Örjan Ramberg och att SVT har brustit i sitt publicistiska ansvar gällande saklighet och opartiskhet.

Annons

I debattartikeln skriver Örjan Ramberg att dagens medieklimat möjliggör att enskilda personer hängs ut och lynchas och att miljontals svenskar nu tror att han dödade sin före detta flickvän. Han skriver vidare att han efter att dokumentären sändes dagligen har fått motta hot och hat från en uppretad allmänhet som enligt honom har hetsats via den rapportering som följde. Han beskriver att han fått ta emot mejl, sms, telefonsamtal med hot om att han ska styckas, slaktas, stympas och kastreras.

Den 4 augusti ska Josefin Nilssons syster, Marie Nilsson Lind som låg bakom dokumentären, sommarprata i P1. Vad hennes sommarprat kommer att behandla vet man förstås inte i detalj, men det är väl ingen vild gissning att det sista ordet i den här historien inte är sagt än.

Foto: Cornelia Nordström/TT

 

Läs mer:

Annons