Trendar: InredningMat och dryckResor

OS-hjälten Hedvig Lindahl hånades för att vara blek – här är hennes svar på tal

23 aug, 2016 
AvSofia Börjesson
Hennes insatser bidrog starkt till OS-silvret i Rio de Janeiro – men samtidigt hånades landslagsmålvakten Hedvig Lindahl på sociala medier för att vara blek.
Annons
hedvig-fotboll-vit

Mitt under de brinnande olympiska spelen förflyttades fokus från sportsliga prestationer till ytliga attribut. På sociala medier kommenterades nämligen Hedvig Lindahls ”bristfälliga solbränna”, men vad mobbarna inte visste var att hennes ljusa hy beror på en autoimmun sjukdom. På twitter berättar hon lider av sjukdomen vitiligo.

Vitiligo är en hudsjukdom där pigmenten i huden bitvis faller bort och resulterar i vita fläckar. Den drabbar omkring 1-2 procent av befolkningen och är vanligare bland mörkhyade än ljushyade. I Hedvigs fall började sjukdomen synas när hon var fem år gammal och vid 18 års ålder fanns inga pigment kvar.

Hennes tweet blev snabbt uppmärksammad i såväl nationella som internationella medier, och även av människor som också lever med vitiligo.

I en intervju med Expressen säger Lindahl att hon inte störs personligen av kommentarerna utan i stället ser det som ett tillfälle att uppmärksamma den ovanliga sjukdomen. Genom åren har hon fått flera mejl från fans med samma åkomma som har velat ta livet av sig.

– Det är en jättejobbig sjukdom psykologiskt. Framför allt om man inte har accepterat det eller blir bemött med mycket hån.

Annons