Trendar: InredningMat och dryckResor

Paula Reid vägrar låta sig tystas av Donald Trump

14 apr, 2020 
AvNina Nyström
Donald Trump och Paula Reid
Att få en syl i vädret i en debatt mot Donald Trump kan vara en utmaning. Men reportern Paula Reid står på sig, och vägrar låta Trump komma undan utan att svara på hennes frågor om hans agerande i coronakrisen.
Annons

Det var den 13 april, under en presskonferens om Trumps agerande i coronakrisen som CBS-reportern Paula Reid starkt ifrågasatte Trumps hantering av frågan och varför han inte tog till kraftigare åtgärder tidigare. Och hennes agerande har väckt stor uppmärksamhet i medierna.

Reportern Paula Reid vägrar att backa när Trump säger emot

När Donald Trump försökte värja sig mot frågorna genom att överrösta och förminska henne vägrade Paula Reid att backa. Om och om igen ifrågasatte hon varför Trumps administration inte förberett sig tillräckligt inför coronaviruset redan i februari, medan tiden fortfarande fanns.

För ja, Trump införde förvisso inreseförbud från Kina relativt tidigt (i månadsskiftet januari-februari), men kritiker menar att han agerade för långsamt i andra viktiga frågor som kunde ha gjort stor skillnad i smittspridningen och behandlingen av drabbade.

Trumps lista över åtgärder för att skydda landet mot coronaviruset sträcker sig från initierandet av inreseförbudet 31 januari fram till mars – men februari är, som Reid säger – ett svart hål, med bara en enda åtgärd listan: att de första testerna skickas ut 6 februari. Uppmaningarna med social distansering lät vänta på sig fram till mitten av mars, trots att det första fallet av corona i USA upptäcktes redan 20 januari.

Trump har upprepade gånger menat att han genom reseförbudet köpte sig tid – men till att göra vad då? Detta vill Paula Reid ha svar på.

Annons

”Du använde inte tiden till att förbereda sjukhusen, du såg inte till stärka upp våra testlager. Hela februari är en lucka? 21 miljoner människor är arbetslösa och tiotusentals amerikaner är döda på grund av coronaviruset. Hur ska åtgärder som dessa kunna få oss att känna oss trygga?” frågar Paula Reid.

Trumps svar? ”Du är ovärdig. Det du säger är så ovärdigt”. Inget svar på själva frågan.

Hur förberedde sig Trump för coronaviruset i februari?

Men Paula Reid ger sig inte. ”Vad gjorde du under februari då?”

”Massor, du kan få en lista” svarar han. Ändå menade ju Donald Trump, som många säkert minns, i mitten av februari att coronaviruset nog ”skulle försvinna som ett ‘mirakel’ när våren och värmen kom.”

Men hela februari är ett stort hål, fortsätter Paula Reid, bestämd att få ett svar från USA:s president.

Trumps svar? ”Du är fake”. Vidare angrep presidenten CBS, kanalen Paula Reid arbetar för. ”Vi har gjort allt rätt. Problemet är att pressen inte hanterar det rätt.” avslutar Trump.

Se klippet med Paula Reid på Vita Husets presskonferens om corona här:

Paula Reid är CBS chefsreporter i frågor som är relaterade till Trump och Vita huset. Hon har arbetat för CBS i tio års tid och har även tidigare skapat rubriker när hon ifrågasatt Trump.

Foto: TT/MediaPunch

LÄS MER:

Annons