Inte mycket har blivit som det var tänkt den här våren. För Mia Parnevik och resten av familjen var planen att stötta dottern Penny Parnevik i Let’s Dance.

Men så blev det inte.

I skrivande stund befinner sig Penny i Stockholm med sonen Atticus och pojkvännen Douglas, medan Mia är på andra sidan Atlanten – fast i karantän på grund av coronaviruset. Nya tider kräver nya metoder, och vi hörs i stället över ett gruppsamtal på Whatsapp. Mamma och dotter vet inte när de kommer att kunna ses nästa gång.

– Eftersom jag är amerikansk medborgare hade jag nog kunnat åka till USA, men min kille Douglas är ju inte det. Och vi känner att vi vill ha vår familj samlad… No offence mamma, säger Penny.

– Jag är glad så länge ni är tillsammans och har det bra, säger Mia, och tillägger:

– Fast nu hade det varit skönt om alla var på samma plats. Det jobbigaste är att man inte kan ta sig till varandra om man behöver.

Familjen Parnevik är vana vid att leva tätt ihop, och nästan alltid vara tillsammans. Eftersom pappa Jesper var golfstjärna på 90-talet tillbringade Penny och hennes tre syskonPeg, Phoenix och Philippa Parnevik större delen av uppväxten i en resväska, boendes på hotellrum och flygplatser. De lekte i hissar och pooler, i stället för i egna rum och åt roomservice till middag i sängen tillsammans med sina föräldrar.

Mia tillsammans med sin andra dotter Penny under sent 90-tal.

Penny minns en ganska kaotisk – men framförallt rolig – barndom.

– Jag kan bli ledsen över att mina barn inte kommer att få uppleva samma sak. Jag tror att det har gjort att vi syskon är så nära varandra i dag, säger hon.

För Mia kunde det däremot komma stunder då hon fick dåligt samvete över familjens livstil, framförallt när hon såg vännerna runtomkring henne ha fasta rutiner med sina barn.

– Våra bytte ju tidszoner nästan varje vecka. Men min och Jespers pakt var att ska vi göra det här ska vi göra det ihop. För oss var det enda sättet att leva på, säger hon. 

Mamma Mia minns Penny som ett väldigt snällt barn med ett gott humör.

Ingen trotsig tonåring

Som barn kallades Penny för ”Pennylover” eftersom hon enligt Mia alltid var så glad, snäll och enkel att ha att göra med. Men hur var det egentligen under tonåren – uppstod det mycket bråk mellan mamma och dotter?

– Nej, du har aldrig haft en rebellisk period, Penny. Jag minns två tillfällen då du och dina kompisar gjorde något vi inte uppskattade, men inte mer än så, intygar Mia, och Penny delar bilden:

– Även som tonåring har jag aldrig trotsat mot min mamma. Jag har aldrig behövt ljuga, jag har alltid känt att jag kan berätta allt för dem.

Kan sakna Parneviks

En stor del av Penny och syskonens tonårstid har varit i offentlighetens ljus efter att familjen slog igenom 2015 med reality serien Parneviks i kanal TV3. Under fyra säsonger fick tittarna följa deras liv i USA, och många svenska kända namn besökte deras hus – däribland Eva Röse, Felix Herngren och Martina Haag. Enligt Penny kan folk ibland uppleva att Mia valde offentligheten åt syskonen, vilket hon till viss del håller med om. 

– Men samtidigt känner jag också att vi är vuxna nu och väljer själva vad vi gör med den här plattformen, säger hon. 

Penny och Mia har ofta väldigt kul ihop och är överens om att deras relation bara blivit starkare med åren.

Trots att tanken inte var att barnen skulle vara med i början, var Mia inte orolig när de väl bestämde sig för att filma hela familjen.

– Vi fick en otroligt god relation med produktionen och allt kändes väldigt bra och naturligt. Dessutom tänkte jag: Vem kommer ens se det här? Vi hade ju ingen aning om ifall det skulle bli en succé eller inte.  

Båda två medger att de ibland kan sakna Parneviks, men att det i nuläget inte är några fler säsonger inplanerade – även om Mia tillägger att det visserligen hade varit roligt att följa karantänlivet när hela familjen kanske går varandra på nerverna lite mer än vanligt. 

Penny befann sig hemma hos familjen i Florida när det var dags för förlossningen.

Plötsligt börjar Atticus gråta i bakgrunden. Enligt Penny går sonen igenom en jobbig period och har blivit ”totalt personlighetsförändrad” under de senaste veckorna. Hon vänder sig till Mia för råd och frågar om det är farligt att tugga på en cola-burk. Mia svarar att det kanske inte är det bästa Atticus kan göra, men efter att barnbarnet fortsätter gråta högljutt i luren skrattar hon och ger med sig. 

– Haha äsch, ge honom Cola-burken. 

Börjat likna sin mamma

Efter att Penny själv blev mamma i augusti förra året, en upplevelse hon beskriver som det jobbigaste hon någonsin gjort, har relationen till Mia fördjupats och är idag starkare än någonsin.

– Jag har verkligen fått mer respekt för mamma. Tänk att hon har haft inte bara ett utan fyra barn, säger Penny och erkänner att hon börjat se mer och mer av Mia i sig själv. Och framförallt en egenskap har plötsligt uppstått efter det att Atticus föddes.

– Mamma pratar aldrig i hela meningar, hennes hjärna är alltid lite överallt och det har jag tyckt varit sjukt jobbigt. Men sedan jag skaffade barn säger jag inte klart en enda mening. Mina systrar tycker att jag låter exakt som mamma när jag pratar, och det tycker jag är lite störigt. 

Mia med sitt första barnbarn Atticus.

Även när Penny är spontan och går with the flow drar hon paralleller till sin bakgrund.

– Eller varje gång jag har på pyjamas och inte borstar håret.

Mia kan inte sluta skratta.

– Tur att man har bidragit med något. Att gå i pyjamas och inte borsta håret, säger hon.

Vem är Penny Parnevik?

Namn: Penny Parnevik.
Ålder: 23 år.
Bor: Stockholm och Florida.
Familj: Sonen Atticus och fästmannen Douglas Murray.
Aktuell: Tävlat i Let’s Dance under våren. Har podcasten Pillowtalk med Peg & Penny med sin storasyster.

Vem är Mia Parnevik?

Namn: Mia Parnevik.
Ålder: 52 år.
Bor: Jupiter, Florida.
Familj: Maken Jesper Parnevik och barnen Penny, Peg, Philippa och Phoenix Parnevik.
Aktuell: Har podcasten Parnevik & Engblom med barndomsvännen Annelie Engblom.

Läs mer:

Margaux Dietz om mammans stöd genom skilsmässan 

Alexandra Pascalidou: ”Det är väldigt hårda kvinnor vi snackar om” 

Mer läsning

Femina