Trendar: InredningMat och dryckResor

Peter Jöback om de tunga åren: Musiken var ett sätt att överleva

05 okt, 2018 
AvIda Gustafsson
Peter Jöback är i höst aktuell med egna scenshowen "Med hjärtat som insats" och med nya skivan "Humanology". För Femina berättar Peter Jöback om hur han tog sig igenom de jobbiga åren och hur de format honom till den han är i dag.
Annons

Alla har vi nog någon slags relation eller uppfattning om Peter Jöback och hur han är som person, oavsett om vi upptäckte hans röst via musiken, på scen eller tv. Med en över 20 år lång och bred karriär kan man utan tvekan att han nu vid 46 års ålder är folkkär.

– Ja, det är faktiskt en rätt mäktig grej att jag blivit det med åren. Mycket av det tror jag beror på att jag gjorde Kristina från Duvemåla, det blev ju så stort över hela världen och det öppnade upp dörrar för mig på musikteaterscenen.

Några av höjdpunkterna i karriären som följde är den guldmaskbelönade rollen som konferencieren i Cabaret, julskivan ”Jag kommer hem igen till jul”, scenshowen I Love Musicals, Phantom of the Opera i både West End i London och på Broadway i New York.

Annons

– Jag har försökt göra så mycket olika saker och ingen skiva är den andra lik, och det har mycket att göra med min personlighet, musiken har varit ett sätt för mig att överleva och att må bra. Musiken har väl egentligen, om man tar sig tid och lyssnar på allt jag gjort, så speglar den ganska tydligt en resa av en man som försöker hitta sig själv.

Femina - Peter JöbackBrand logo
Femina - Peter Jöback

I höst är han aktuell med ett nytt album – den första skivan på över sju år. På den tid som gått sedan det senaste albumsläppet har mycket hänt i Peters liv under den professionella ytan.

– Privat så har jag ett annat liv, jag har två fantastiska döttrar, en fantastisk man som gör att jag prioriterar mitt arbete på ett annat sätt, min familj och våra barn går först. Det gör att jag kanske tar andra beslut men samtidigt så känner jag att jag vill visa för mina döttrar att jag har ett brinn, att jag brinner för min karriär och mitt arbete, som förhoppningsvis kan inspirera dem att följa sina drömmar.

Peter Jöback är aktuell med nya albumet Humanology

Det verkar som att alla planeterna står i linje för Peter Jöback just nu. Han har ett eget produktionsbolag, han ger ut sin nya skiva Humanology under eget bolag och han skapar och styr helt över den egna scenshowen Med hjärtat som insats på Cirkus. Han är ovanför ytan och har lämnat de tunga åren bakom sig. Åren innan han kom ut som gay, åren innan han berättade om den fruktansvärda hemligheten om de sexövergrepp han blev utsatt för som barn.

Annons

Livet med hemligheterna speglar han i låten The Mask som är med i på nya skivan, som handlar om att vi alla har en mask som vi gömmer oss bakom i visa situationer.

– Jag märkte att jag förminskade mitt liv och mig själv genom att bära min mask. Speciellt som offentlig person, som när jag bodde i New York och skulle presentera mig själv för nya människor så jag ”Jag heter Peter Jöback, jag har bland annat jobbat med Björn och Benny”. Att jag hela tiden var mina prestationer i stället för att vara ”hej, jag heter Peter, jag gillar musik” och ta det därifrån. Men det var viktigt för mig, min karriär var viktig. Och det tog lång tid för mig innan jag kom ut som gay, men det hade sina anledningar på grund av övergreppen som jag utsattes för som barn.

När förändrades det för dig?

– Vid 35, då gjorde jag min stora resa och var på behandlingshem. Det var ett jättemodigt beslut av mig men jag kände att jag fick nog. För jag blev liksom inte nöjd, jag arbetade alldeles för mycket och så hade jag andra issues som jag inte vill gå in på, men som gjorde att jag kände att jag behövde hjälp att sortera ut det. Jag hade mycket ilska i mig och, jag var inte snäll mot mig själv. Då fick jag jobba mycket med att omfamna min historia och inse att det är ju mina erfarenheter, det är fantastiska saker egentligen som jag har lärt mig, det är jobbiga saker – men jag har lärt mig något.

Annons

Efter att han berättat om sexövergreppen i SVT:s Skavlan 2009 och jobbat vidare med sig själv och varit öppen och vågat berätta om sina erfarenheter är han i dag en starkare person.

– Jag kände helt plötsligt att jag fick en helt annan pondus, jag blev orubblig och det blev en styrka, det som förut gjorde att jag inte tog den platsen jag förtjänade – privat speciellt, jobbet inte varit samma problem. Det var en jättevändning för mig.

I slutet på oktober lanseras Peter Jöbacks nya skiva Humanology, efter det engelska ordet för mänskligt lärande, för att många av låtarna handlar om olika beteenden, som revansch, längtan och att gömma sig. Nästa singel som släpps heter Addicted. En låt som han skrev för att han tycker att alla i världen i dag ständigt söker nya kickar men den handlar också om den inre resan och hitta sig själv.

Annons

– Jag behövde bli sedd, jag blev inte sedd hemma, det har varit min addiction hela tiden. Att få en bekräftelse på att jag finns, på att jag lever. Det blev ett gift för mig, det känns ju inte så jättesmickrande att berätta allt det här – men det är ärligt. Och jag har bemästrat det. Samtidigt som det är en kicksökande värld så är det en vacker värld, det finns många vackra platser och det är lätt att bli beroende. Men vi ska bara hitta det som är goda beroenden, att ta hand om varandra, se varandra och lyfta varandra.

FOTO: PETER KNUTSON

Läs även:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons