Trendar: InredningMat och dryckResor

Petra Wadström: "Rent vatten är källan till allt gott"

14 jan, 2018 
AvIda Gustafsson
Omkring 50 000 mammor behöver inte längre oroa sig för att vattnet de ger sina barn är fullt av farliga bakterier. I en tillvaro där rent vatten är en svåråtkommen lyxvara har Petra Wadströms uppfinning gjort verklig skillnad.
Annons

Petra Wadström

ÅLDER: 66 år.
GÖR: Designer, konstnär och uppfinnare. Grundare och vd för Solvatten.
FAMILJ: Maken Carl och fyra barn, varav två arbetar i bolaget.
AKTUELL: Tillverkar och säljer vattenrenaren Solvatten, som används i ett tjugotal utvecklingsländer.
UTMÄRKELSER: Har bland annat blivit Årets svenska kvinna 2015. Fick till exempel Skapapriset 2008, Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond 2009 och Polhemspriset 2013.

DEN BÄRBARA vattenrenaren har förändrat livet för många. I dag räknar man med att Solvatten används av runt 50 000 familjer. Tänk att uppfinna en pryl som förändrar livet för tiotusentals till det bättre. En idé som i färdig form gör människor friskare och deras vardag enklare att hantera. Vore inte det höjden av stolthet?

Svenska Petra Wadström vet hur det känns, hon är kvinnan bakom den patenterade uppfinningen Solvatten, som med hjälp av solens varma strålar förvandlar smutsigt vatten till rent. I enkla ordalag är det en svart tiolitersdunk som fylls med vatten och som sedan öppnas upp på mitten som en stor bok och ställs i solen. De genomskinliga insidorna gör att solstrålarna renar vattnet från farliga mikroorganismer, en process som tar ett par timmar. När vattnet är klart lyser en indikatorlampa i form av en grön smiley. Voilà.

Annons

Jag hoppas kunna inspirera andra kvinnor att våga

Användningsområdet är förstås utvecklingsländerna, där det oftast saknas tillgång till rent vatten och där diarrésjukdomar som kolera och salmonella dödar närmare 2 miljoner människor varje år. Och länderna som har uppfinningens bränsle gratis och i överflöd: solens strålar.

DEN ALLRA TYDLIGASTE mottagargruppen är kvinnor. Petra Wadström ville redan från början skapa en produkt som först och främst gynnar dem, eftersom det oftast är kvinnorna som går långa sträckor för att hämta vatten.

– Det sägs att tvättmaskinen revolutionerade livet för kvinnor i västvärlden och Solvatten gör något liknande för kvinnor i utvecklingsländer. Det händer så mycket när barnen blir friskare. Kvinnorna får mer tid som de kan använda till att sälja varor, eller utbilda sig. Rent vatten är källan till allt gott, säger hon i en intervju för sverigesingenjörer.se.

SJÄLVA IDÉN kom till henne efter att hon bott några år med familjen i Australien. I sitt liv som konstnär, grafiker och uppfinnare var hon van vid att ständigt lösa små problem och med den australiska solen skinande över sitt huvud varenda dag började hon fundera över hur man kunde ta tillvara på energin bättre i fattigare länder, som hade samma hetta men inte samma standard.

Annons

Att solens strålar har förmåga att rena vatten är ingen nyhet. Men Petra funderade på en vattenrenare som gick att använda igen och igen, som var enkel att flytta runt och som dessutom var miljövänlig. Och som skulle göra användaren oberoende.

– Visst finns det många biståndsprojekt som går ut på att ge fattiga människor tillgång till rent vatten. Ofta handlar det om att borra brunnar och bygga pumpar. Problemet är att när pumpen går sönder så finns det inga reservdelar eller så är de väldigt dyra att köpa. Då utvecklas biståndet till ett beroende i stället, säger hon till entreprenör.se.

Jag fick ta lån på huset, som så många andra innovatörer

Vägen från den där allra första tanken till en utvecklad produkt som nu finns på marknaden har varit lång och snårig. När Petra inte fick några anslag för sitt projekt blev enda möjligheten framåt att hon finansierade så mycket som möjligt själv. Första prototypen hade hon färdig 2003, och hon fick hjälp med att genomföra analyser av sin reningsteknik av vattenleverantören Norrvatten i Stockholm. Tester gjordes även på ett amerikanskt laboratorium.

Annons

– Resultaten var fantastiska. Det var helt fascinerande. Vattnet blev rent på den högsta nivån enligt den standard som Världshälsoorganisationen satt upp. Då kände jag att jag bara måste gå vidare med min idé och få igång en tillverkning. Jag fick ta lån på huset, som så många andra innovatörer.

För några år sedan fick Petra ta emot Polhemspriset ur prins Carl Philips hand. FOTO: IBL

Efter att myndigheter som Sida, Vinnova och Almi sagt nej till att investera, trots entusiastisk respons, så fick Petra till slut med sig UN-Habitat, FN:s boende- och bosättningsorgan, och kunde sätta igång fälttester i bland annat Tanzania, Nepal och Kenya. 2008 fick hon visa hur Solvatten fungerar för dåvarande president Barack Obama, när han besökte KTH i Stockholm, och samma år fick hon det prestigefulla Skapapriset till minne av Alfred Nobel.

Annons

I dag används Petra Wadströms uppfinning i över 20 länder och i ett fyrtiotal olika biståndsprojekt under flagg av bland annat Unicef och Plan International, och företaget har flera anställda. I mars i år tilldelades hon andra pris i EU Prize för Women Innovators, i konkurrens med elva andra kvinnliga innovatörer.

– Det är en stor ära och jag hoppas att det ska kunna inspirera andra att också våga, eftersom det är väldigt få tekniska företag som drivs av kvinnor, säger hon till DN Ekonomi.

För Petras del tog det tio år innan hon kunde ta ut någon lön från Solvatten

SOLVATTEN HAR många miljövinster eftersom den minskar användandet av ved och kol. Varje familj som använder Petras produkt i stället för att koka sitt vatten sparar minst fem träd per år. Träden får stå kvar och minskar i sin tur jorderosionen och utsläpp av växthusgas till atmosfären. En Solvatten sparar upp till 2,2 ton koldioxid per år och varje enhet kan användas i mellan 7 och 10 år.

– Vi samarbetar med företag som klimatkompenserar för sina flygresor. Flygresorna räknas om till ett antal Solvatten-enheter, som distribueras ut till de människor som behöver dem mest.

Annons

Att slippa den ständiga röken och oset från elden har också lett till att färre får lunginflammation och problem med ögonen, och risken för att små barn ska ramla in i den ständigt flammande elden och få brännskador försvinner. Enligt företagets egna siffror använder närmare 50 000 familjer uppfinningen.

Trots applåder och tunga priser och ett omnämnande av Smithsonian Insitute i USA som ett av ”100 föremål för framtiden” så är det fortfarande ett hårt arbete. En vattenrenare kostar strax under tusen svenska kronor att tillverka och leverera till en familj, och det innebär ett ständigt bidragssökande från biståndsorganisationer, företag och lokala hälsomyndigheter. Livet som uppfinnare kräver envishet, nyfikenhet, engagemang, förmåga att tåla bakslag och – framför allt – en önskan om att ens idé ska göra skillnad för andra.

För Petras del tog det tio år innan hon kunde ta ut någon lön från Solvatten, men som tur är har hennes andra uppfinningar hjälpt till. Bland annat står hon bakom initiativet Opbra, ett bröstbandage för nyopererade kvinnor med bröstcancer och Osnodd, en elastisk lina med två klämmor som gör det svårare för tjuven att ta din plånbok.

Annons

– Om jag ska ge ett råd till andra uppfinnare så är det att tänka ett steg längre än den fantastiska idén i sig. Det måste finnas en tydlig användare av produkten, utan en användare så är det ingen idé.

Solvatten – så fungerar det

• En tvådelad svart behållare med transparent insida fylls med vatten och ställs uppfälld mot solen.

• UV-strålarna går genom en absorbator, som omvandlar dem till infraröd strålning som

i sin tur når vattnet.

• Vattnets temperatur höjs och tar död på bakterierna. Förorenat vatten blir rent dricksvatten.

• Grumligheten i vattnet blir mindre tack vare ett filter i behållaren.

• En indikator lyser grönt när processen

är klar.

• Tio liter vatten fullt av skadliga mikroorganismer tar tre till fem timmar att rena.

3 röster

”Solvatten har förbättrat min familjs hälsa. Nu är det ingen som har ont i magen eller huvudet. Jag sparar pengar och kan betala skolavgiften för barnen. På ett helt år har jag inte tagit någon av dem till sjukhus på grund av magproblem.”

Annons

Rose från Bungoma, Kenya

”Jag tycker att Solvatten är mycket mer effektivt än att koka vatten och dessutom luktar det inte illa längre. Det sparar tid och jag kan använda det heta vattnet till att laga middag till barnen när de kommer hem från skolan. De dricker bara vatten från Solvatten nu.”

Jane från Turkana, Kenya

”Tack vare Solvatten vågar fler och fler kvinnor komma in till sjukhuset för att föda barn i en säker miljö med tillgång till hett, friskt vatten. Antalet födslar på kliniken har fördubblats de senaste månaderna.”

Sjukvårdare, Uganda

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO IBL

 

Läs fler artiklar ur vår serie om kvinnor som förändrar världen här:

Annons