Prins Harry och Meghan Markle - allt om parets kärlekssaga
Slå på ljud

Vi kan inte få nog av karismatiska prins Harry och Meghan, med lilla sonen Archie. Och deras historia är faktiskt lika fascinerande som stjärnglansen de sprider omkring sig. Här är parets historia: från den första dejten , till det världsomvälvande beslutet att gå ur brittiska kungahuset.

Juli 2016 – Meghan och Harrys första dejt

Meghan och Harry på besök i Sydafrika.

En gemensam vän till paret matchar ihop dem på en blind date. De har aldrig träffats förut och Harry vet inte vem Meghan är trots att hon bland annat spelat karaktären Rachel Zane i den välkända amerikanska serien Suits när de träffas.

– Jag blev förstummad när jag gick in i rummet såg henne. Där satt hon och jag tänkte att jag måste nog höja min nivå, säger prins Harry senare i en intervju.

Direkt förstår paret att de har ett gemensamt intresse för välgörenhetsarbete, har de berättat i efterhand, och de fortsätter träffas.

Oktober 2016 – nyheten sprids

Meghan i Sydafrika

Meghan på kungligt besök i Sydafrika.

Nyheten sprids vid slutet av månaden att prins Harry dejtar den amerikanska skådespelerskan. Flera tidningar börjar rapportera om att personer nära prins Harry säger att han är lyckligare än någonsin. Runt den här tiden så ser man även dem fira halloween tillsammans i Toronto.

November 2016 – slår tillbaka mot media

Harry och Meghan i Johannesburg, Sydafrika.

Prins Harry och Meghan i Johannesburg, Sydafrika.

Det brittiska hovet bekräftar att prinsen är tillsammans med Meghan, men går samtidigt till motattack mot media. De ber pressen att lämna kärleksparet – och speciellt Meghan – ifred.

”Prins Harry är orolig för Meghan Markles säkerhet och är djupt besviken över att han inte kunnat skydda henne. Det är inte rätt att Miss Markle efter några månaders förhållande med honom ska behöva utsättas för en så stormig situation. Han vet att folk kommer att säga att “det är priset man får betala” och “det är spelets regler”. Han är djupt oenig med dessa. Det är inte ett spel – det är hennes liv och hans”, skriver hovet i det ovanliga pressmeddelandet.

September 2017 – Harry och Meghan går på sitt första event

Meghan och Harry.

Meghan och Harry på Invictus Games.

Efter att paret dejtat 1,5 år går de nu på sitt första publika evenemang tillsammans. Hand i hand vandrar de runt på Invictus Games i Toronto där Meghan fortfarande jobbar med sina inspelningar, och bilderna av dem publicerades i tidningar världen över.

September 2017 – Meghan berättar om utmaningarna

Meghan är på omslaget av Vanity Fair och säger att den intensiva mediebevakningen som följt på att vara Harrys flickvän är ”utmanande”.

– Det har sina utmaningar, och kommer i vågor – vissa dagar kan det kännas mer utmanande än andra, säger hon till tidningen.

November 2017 – förlovningen mellan prins Harry och Meghan

Meghan och prins Harry berättar om förlovningen.

Meghan och prins Harry berättar om förlovningen.

På vintern samma år deklarerar det brittiska hovet parets förlovning.

”Hans kungliga höghet prinsen av Wales är förtjust över att få tillkännage prins Harrys och Meghans förlovning. Prins Harry har informerat hennes majestät drottningen och andra nära familjemedlemmar”, står det i pressmeddelandet.

Maj 2018 – då gifte sig prins Harry och Meghan

Bröllopet mellan Meghan Markle och prins Harry

Bröllopsceremonin hålls i St George’s kapell, Windsor Castle, i Berkshire.

Harry och Meghan gifter sig i St George’s kapell vid Windsor Castle. Harrys behåller prinstiteln, men drottningen bestämmer att Meghan inte ska få titeln prinsessa. Däremot får hon titeln hennes kungliga höghet hertiginnan av Sussex, medan Harry blir hertig av Sussex.

Oktober 2018 – första kungliga resan som gift par och parets bebislycka

Meghan och Harry på stranden

Meghan och Harry på Bondi Beach, Australien

Några månader senare ska paret på sin första kungliga turné som gifta. Resan går till Australien och Asien och samma dag som avresan kommer hovet med ytterligare ett roligt besked.

Kensington Palace gör det officiellt att paret väntar barn till våren 2019!

Hovet berättar att ”de kungliga högheterna har uppskattat allt stöd de har fått” och att de ”är glada att kunna delge den här roliga nyheten”.

April 2019 – paret får sitt eget hushåll

Lyxhuset Frogmore Cottage

Harry och Meghans lyxhem Frogmore Cottage.

Paret vill skapa sitt eget hushåll som är separat från Kensington Palace. De flyttar in i Frogmore Cottage, som tidigare varit semesterbostad för drottning Charlotte och hennes döttrar. Huset renoveras för minst 28 miljoner kronor och skattebetalarna står för notan.

Maj 2019 – sonen Archie föds

Meghan och Harry visar upp nyfödda sonen Archie.

Meghan och Harry visar upp nyfödda sonen Archie.

Bebislyckan är total! Parets lilla son som får namnet Archie Harrison Mountbatten-Windsor föds. Harry och Meghan väljer att avstå från alla adliga titlar till sin son, och meddelar att han endast ska tilltalas ”master”.

Juli 2019 – dop för Archie

Lilla Archie döps vid en privat ceremoni där bara närmsta familjen är med.

Oktober 2019 – kriget mot pressen fortsätter

Harry publicerar ett uttalande där han kritiserar pressen för mediabevakningen av Meghan. Han kan inte längre ”tyst se på när Meghan lider”, skriver han.

Paret stämmer också en tidning för publiceringen av ett handskrivet brev som Meghan skickat till sin pappa.

Meghan avslöjar även i en ny tv-dokumentär att det kungliga och offentliga livet tär på henne.

– Det räcker inte att bara överleva någonting, eller hur? Det är inte meningen med livet, säger hon.

I samma dokumentär avslöjar också Harry att han och brodern William har gått skilda vägar. Sedan en tid tillbaka har de avbrutit sitt samarbete med sin välgörenhetsorganisation.

November 2019 – andra planer för julen

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Meghan och Harry bekräftar att de inte kommer fira jul på slottet Sandringham med de andra familjemedlemmarna, som traditionen lyder. Istället åker de på en sex veckor lång semester till Kanada, där de bland annat umgås med Meghans familj.

Januari 2020 – paret vill lämna kungahuset

Paret släpper bomben på sin Instagram: de kommer ta ett steg tillbaka som seniora medlemmar av kungafamiljen. De vill bli självförsörjande och dela upp sin tid mellan Storbritannien och Kanada.

Enligt uppgifter till brittiska medier visste drottningen inte om parets historiska planer att dra sig ur kungahuset, och källor berättar också att hon inte ska ha tagit nyheten bra.

Drottning Elisabeth kallar till ett krismöte med Harry och hans storebror William och deras pappa prins Charles. Några dagar senare skickar hovet ut hennes uttalande, där hon skriver att hon stöttar Harry och Meghans beslut. De ska gradvis ta ett steg tillbaka från de kungliga uppdragen.

Drottning Elisabeth vid slutet av semestern på Sandringham.

Drottning Elisabeth vid Sandringham.

Mars 2020 – Harry och Meghans sista kungliga uppdrag

Paret gör nu sitt sista formella uppdrag som arbetande medlemmar av kungahuset. Det är det årliga firandet av Commonwealth Service, som hålls i en kyrka i London.

31 mars 2020 – Harry och Meghans utträde

Från och med sista mars 2020 förlorar paret apanaget och de ska betala tillbaka skattepengarna som använts till renoveringen av Frogmore Cottage som ska förbli deras hem i Storbritannien. De är inte längre officiella medlemmar av det brittiska kungahuset och förlorar sina titlar.

Nu är de fria att flytta till Kanada där planen är att de ska bo i en stor lyxvilla med deras son Archie.

Meghan och Harrys nya hem i Kanada.

Harry och Meghans lyxvilla.

Meghan och Prins Harrys nya hem i Kanada ovanifrån.

Harry och Meghans lyxvilla ovanifrån.

Foto: Sotheby’s, TT, Shutterstock

Video: Lovisa Svedlund, Hamon Moravejzadeh

LÄS MER:

Prins Harry och Meghan Markle – allt om parets nya liv i Kanada

Spana in Meghan alla outfits under sista veckan som kunglig

11 kändisar som är släkt med kungligheter