sofia om näthatet

När Carl Philip och Sofia blev ett par fanns det något som störde kärlekslyckan – allmänhetens elaka kommentarer.

I en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon berättar Sofia om sin upplevelse, som hon menar har blivit ett ärr i henne, som aldrig försvinner.

Sofia och Carl Philip

Sofia och Carl Philip är djupt berörde av de berättelser de tagit del av

Det är reportern och programledaren Jesper Börjesson som ställer frågan: Är det så att ärret aldrig går bort?

– Ja. Det upplever jag att det blir. Absolut. Det är också något man måste tala om för barn och unga som utsätts för det här. Vilken hjälp och stöd det kan få. För det blir ett ärr i själen. Någonting som följer med. Och på nätet stannar saker kvar. Så att sådant som sägs och görs stannar kvar i all evighet, säger Sofia till TV4.

Berättar om den enorma hatstormen

Det är också där som prinsparets engagemang mot näthatet tog sin början. Och under tisdagen presenterade de sin rapport.

– När vi blev tillsammans blev det en enorm hatstorm mot mig som person. Och det har väl fått oss att agera i frågan och vilja göra en förändring. Men någonstans är det så viktigt för oss att rikta frågan mot barn och unga, säger Sofia till TV4.

Sofia själv säger att ärret efter hatstormen aldrig försvinner. Därför vill hon hjälpa unga.

I intervjun berättar Carl Philip om arbetet med rapporten. Det har varit tungt.

Carl Philip om näthatet

– Det är så klart väldigt olika historier. Barn och unga som har blivit utsatta. De har blivit hotade. Nedstängda från grupper. Det kan vara mobbing och i bland hot, säger Carl Philip till TV4.

Sofia berättar att hon blivit starkt berörd av berättelserna som nått henne. Därför uppmanar hon nu till handling. Hon säger att näthatet är ett stort samhällsproblem som måste rådas bot på.

– Det är mycket kring unga killar som tycker det är en tuff jargong på nätet med hot och kränkningar av specifikt tjejer. Objektifiering. Men man vet inte hur man ska sluta med det. Det kan vara en tjej som är i en relation som skickar en bild som sedan sprids. Och så får hon leva med epitetet hora. Det är brett och komplext. Och det finns så mycket fruktansvärt. Det har berört oss väldigt djupt, säger Sofia till TV4.

Läs mer:

Sofias dolda kamp med Carl Philip

Därför syns inte Sofia – efter kungens besked

Sofia bär höstens finaste jacka – här kan du köpa den!