Trendar: InredningMat och dryckResor

Psykologen: Så lyckas du fira jul med bonusfamiljen

16 dec, 2022 
AvAnna-Maria Stawreberg, Louise Werner
FotografTT/Shutterstock
Familj firar jul.
Psykologen och familjeterapeuten Thomas Silfving ger råd om hur julen kan firas med bonusfamiljen.
Annons
Video: Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänstBrand logo
Video: Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänst

Hej, Thomas Silfving, familjeterapeut och leg psykolog. Att sammanföra två familjekonstellationer till en ny är inte alltid det lättaste. Vilket är ditt främsta tips?

– Det handlar naturligtvis om hur gamla barnen är. Men ett generellt tips är att inte ha för bråttom. Landa efter skilsmässan först och lär känna varandra innan ni drar in barnen. Det innebär att ni, åtminstone i början, inte i första hand ska välja att träffas hemma när barnen är hemma. Träffas ute i stället, eller hemma, när barnen är hos den andra föräldern.

Familj som förbereder mat.
Bonusfamilj som tillagar mat ihop.

Och sedan då, när man ska introducera den andra parten för barnen?

– Utgå från något som barnen tycker är roligt. Kanske kan ni ses på restaurang hela gänget? Gå ut och bowla, göra något tillsammans?

Annons

– Och var återhållsam med det fysiska!

Jul i Bonusfabriken

När man introducerat barnen för varandra och vill ta nästa stora steg – att fira jul tillsammans, finns det något man bör tänka på då?

1. När ni har kommit så långt i er relation att det är så allvarliga och seriösa känslor mellan er att ni bestämt er för att fira jul tillsammans, känner ju barnen redan den andra bonusföräldern och även bonus­syskonen om det finns några.

2. Nu har ni alla möjligheter att skapa helt nya traditioner som ni gillar och trivs med. Ta den möjligheten! Många begår misstaget att försöka skapa en ny kärnfamilj av bonus­familjen. Glöm det. Tänk nytt i stället.

3. Det är nu ni ska skapa ett ”vi”, bygga något eget, något unikt för just er enhet. Att bara kopiera det som varit blir lätt misslyckat, som att för­söka få in en rund kloss i ett trekantigt hål. Ställ ert gamla bagage i farstun och hitta ett sätt att fira som ni tycker om.

Bonusfamilj firar jul.
Bonusfamilj som firar jul.

4. Samtidigt är det viktigt att hela tiden utgå från barnen. Julen är ­barnens högtid, och då kan man som vuxen behöva sätta sig själv åt sidan ett tag. Här har ni, alla vuxna runt omkring barnen, ett ansvar att göra det bästa möjliga av situationen.

5. Se julens högtider som ett lärotillfälle att träna på, ett tillfälle att pröva er fram till något som ni mår bra av, alla familjemedlemmar.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Se också: Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Se också: Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022
Annons