Trendar: InredningMat och dryckResor

Psykologen: Så undviker du parbråken på Ikea

07 nov, 2017 
AvHelena Sjögren
Många drömmar om ett gemensamt bo har krossats redan på Ikea. Men det finns knep för att undvika bråk i jakten på de rätta platta paketen. "Ikea är mallen för en relationsmässig mardröm", säger psykologprofessorn Ramani Durvasula till The Telegraph.
Annons

Ikea är inte bara en plats för inredningsdrömmar och platta paket. Många par har också haft sin beskärda del av bråk i det kända svenska varuhuset.

Vissa relationsexperter hävdar till och med att Ikea är det perfekta ”äktenskapstestet”. Klarar ni er genom hela butiken och sedan lyckas att montera ihop allt hemma utan att försöka ha ihjäl varandra är ni något på spåren. Här har ni en relation att hålla fast vid.

– Ikea är mallen för en relationsmässig mardröm, har psykologprofessorn Ramani Durvasula tidigare sagt till The Telegraph.

Men hon är inte långtifrån ensam om att måla upp Ikea som ett skräckhus för relationer.

Enligt Gorkan Ahmetoglu, lektor i affärspsykologi vid University College London, är Ikea-varuhusen byggda för att förvirra oss.

De färdiga köken, badrummen och sovrummen gör det lättare för oss att visualisera och får oss att känna oss som hemma. Ju lättare vi kan se oss själva med produkten, desto högre är sannolikheten att vi faktiskt köper den.

Annons

– Det mesta av detta sker också på ett undermedvetet plan. Även om vi förstår att vi blir manipulerade har vår hjärna inte förmågan att processa det på ett korrekt sätt, säger Gorkan Ahmetoglu till vice.com.

Många av de bråk som uppstår i varuhuset handlar egentligen inte om bäddmadrasser eller värmeljus, utan om problem i relationen. Gorkan Ahmetoglus råd för att undvika bråk är därför att komma väl förberedd. Spontanitet kanske låter sexigt i fantasin, men det fungerar sällan.

– Det gäller för dessa par att på förhand komma överens om en handlingslista som de båda är nöjda med. Sedan gäller det att hålla sig stenhårt till den, säger han till vice.com.

Och om det ändå uppstår bråk, gråt och tandagnisslan tycker Gorkan Ahmetoglus att paren inte bör vara alltför hårda mot sig själva.

Bakgrundsstress ökar redan befintliga slitningar i relationer. Och när det kommer till Ikea injicerar varuhuset massor med bakgrundsstress rakt in i din relation.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons