Igår meddelade Hovrätten i en dom att en 35-årig lärare frias från sexuellt ofredande efter att ha skickat meddelanden till sin före detta 13-åriga elev med uppenbara sexuella anspelningar.

Mannen, som ska ha tagit kontakt med flickan via Snapchat och är från Västsverige, hade skickat en rad kommentarer till flickan under 2016 – bland annat om att flickan hade blivit ”jävligt snygg” och att hon skulle ”ha det mysigt i sängen”. Han skickade även smileys med en pussmun och hjärtan till 13-åringen, och i en av konversationerna hade mannen även skickat en symbol på en aubergine och symboler med droppar och kommentarer som att ”det var tur att flickan inte hade snuskig fantasi”.

– Bilden på auberginen och dropparna kunde jag inte tolka på något annat sätt än som en sexuell anspelning. Flickans berättelse överensstämmer också med de bilder vi har från chattkonversationerna, säger Katarina Kepplerus, åklagare i Göteborg, till SVT.

Åklagaren menade att chatten innehöll så pass tydliga sexuella anspelningar att läraren borde ha dömts för sexuellt ofredande. Läraren har i sin tur erkänt gärningarna, men hävdade att det inte alls fanns några sexuella undertoner med meddelandena och att de var tagna ur sitt sammanhang. Men trots bevisen bedömde alltså hovrätten att det inte innehöll sexuella anspelningar.

Nu har SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, släppt ett pressmeddelande där man bjuder in  hovrätten på emoji-kurs i syfte att höja kunskapen om sexuella trakasserier. Enligt förbundet är det nämligen uppenbart att aubergine-emojin anspelar på det manliga könsorganet, och att sexuella kränkningar i skolan och på nätet måste tas på större allvar.

– Jag blir extremt provocerad över den här domen, för det visar att rättsväsendet inte har tillräckligt med kunskap för att ta sexuella trakasserier i skolan på allvar. Vi måste se till att det här inte händer igen, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU, i pressmeddelandet.

Foto: IBL

Läs även: Studie: Dina sms-emojis avslöjar dig