För lite mindre än ett år sedan fick Rebecca Gerholt diagnosen akut myeloisk leukemi. Cancerdiagnosen visade sig vara högaggressiv och hon genomgick en stamcellstransplantation som misslyckades, vilket innebar att Rebecca stod inför döden 23 år gammal.

I en intervju med Femina tidigare i maj berättade Rebecca om sin avskedsfest, den 20 mars, på Harrys i Stenungsund. Tillsammans med sina vänner firade Rebecca det sista av livet, med ljusa kläder – pompa och ståt. “A party to die for”.

Den 20 mars firade Rebecca Gerholt livet tillsammans med sina vänner.

Två månader senare var kampen mot sjukdomen nästan över och sista tiden blev Rebecca sängliggandes då smärtan tagit över – hennes kropp bar inte mer.

Rebeccas sista andetag

Det var tidig kväll den 17 maj och i Rebeccas lägenhet fanns hennes mamma Gisela Gerholt med sambo och Rebeccas vän Hanna Thonell. På svag volym i bakgrunden spelades Håkan Hellström på repeat. Han hade spelats i dagar.

– Jag skulle precis gå efter att ha pussat henne hejdå på pannan när vårdpersonalen tog in mig i Rebeccas rum igen, berättar Hanna Thonell.

Rebeccas andetag hade blivit tyngre under kvällen, runt klockan 20 tog Rebecca sina sista andetag i famnen på mamma Gisela och vännen Hanna.

– Jag väntade på nästa andetag, det tog flera minuter innan jag förstod att det var över – då brast det fullständigt för mig, berättar Rebeccas mamma Gisela.

Rebecca tillsammans med sin mamma Gisela Gerholt

När Gisela och Hanna låg på varsin sida om Rebecca så kom det några småfåglar som satte sig på fönsterblecket utanför det öppna fönstret i rummet.

– Det kändes som att de var där och sjöng för henne. Jag fick en känsla av att det fanns något att tro på, säger Gisela.

Alla skulle få säga farväl

 

 

 

Iklädd en röd klänning, som Rebecca själv valt, kommer hon att begravas. När vi intervjuade henne för mindre än en månad sedan berättade Rebecca att hon ville att hennes begravning skulle vara mer storslagen än festen den 20 mars. Men när coronaviruset råder blir omständigheterna annorlunda.

Istället har familj och vänner fått välja ut de som ska få gå på begravningen, enligt Sveriges restriktioner. Därefter kommer de som vill kunna föranmäla sig till begravningsbyrån för att få ta ett sista farväl av Rebecca i ett kapell. För hon ville att alla skulle vara välkomna, vänner som gamla fiender.

– Det är nog det bästa sättet vi kunde lösa det på för att alla som vill ska kunna få ta ett sista farväl. Jag tror att Rebecca hade gillat det, säger Gisela.

Rebecca Gerholt

I dag, den 26 maj, skulle Rebecca Gerholt ha fyllt 24 år.

I dag, den 26 maj, skulle Rebecca ha fyllt 24 år och hemma hos mamma Gisela kommer det att bjudas på tårta och kaffe. På kvällen ska hennes vänner ses och grilla.

– Rebecca älskade att grilla så det kommer vi att göra, sen ska vi skicka iväg hälsningar till henne med ballonger. Hon sa att hon skulle bli glad om vi bara ses – att vi har varandra, jag tror att hon vill att vi ska prata och skratta, berättar Hanna Thonell.

”Ta vara på tiden”

Under sin sista tid fick Rebecca massor av meddelanden på sociala medier, telefonsamtal och brev. Få har lämnats oberörda av hennes öde. Gisela berättar att Rebecca uppskattade det mycket och att hon försökte svara på allt fram till sina sista dagar.

– Från vårt hjärta till alla som har hört av sig så vill vi tacka så mycket för att läsarna tog till sig vad Rebecca ville förmedla. Det var viktigt för henne att få visa att man inte behöver gräva ner sig för att man har begränsad tid kvar att leva. Att man ska ta vara på den tiden med sina nära och vänner.

Hanna Thonell berättar att Rebecca var den perfekta vännen som plockade fram något bra ur alla.

För Hanna var Rebecca den perfekta vännen, den som fick en att känna sig som den bästa personen i rummet – att hon kunde ta fram något bra ur nästan alla människor.

– Hon brydde sig verkligen om alla. Rebecca sa att det finaste någon annan kan ge någon är tid. Det kommer jag att bära med mig, att låta saker ta tid, säger vännen Hanna.

Rebeccas mamma Gisela vill även tacka alla som vårdat och tagit hand om Rebecca under sjukdomstiden. Eftersom att Rebecca fick sin donator via Tobiasregistret uppmuntrar Gisela fler till att registrera sig hos dem. För det kan rädda liv.

Foto: Privat

Läs mer:

Rebecca, 23, fick sitt dödsbesked för tre månader sen

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: