Trendar: InredningMat och dryckResor

Recap: Julian Assange och anklagelserna om våldtäkt i Sverige

16 maj, 2019 
AvSofia Börjesson
Känner du också att du är i behov av en recap av turerna kring Wikileaksgrundaren Julian Assange och våldtäktsanklagelserna i Sverige? Vi löser det åt dig. Detta har hänt!
Annons

Julian Assange misstänks för att ha våldtagit en kvinna och sexuellt ofredat en annan under ett Sverigebesök 2010. Efter väldigt många turer lades förundersökningen ner då Assange barrikaderade sig på Ecuadors ambassad i London, men nu är det beslutat att utredningen återupptas.

Men om vi backar bandet en smula: vem är den här Julian Assange, varför är det så många länder som vill väcka åtal mot honom och vad gjorde han egentligen när han var i Sverige 2010? Vi har gjort en liten recap för att friska upp era minnen!

Vem är Julian Assange?

Julian Assange föddes i Australien 1971. Under tonåren börjar han intressera sig allt mer för datorer, och under sitt alias Mendax lyckades han hacka Pentagons och Nasas datasystem.

Vid 35 års ålder grundade han Wikileaks tillsammans med några andra. En plattform som var tänkt att publicera information som läckt från visselblåsare.

Julian Assange i Stockholm 2010.

USA vill få tyst på Wikileaks

Våren 2010 publicerades en, för USA, komprometterande video på Wikileaks. Videon innehåller en helikopterattack där civila och journalister beskjuts i Irak – något som USA dittills försökt mörka. Publiceringen fick stor uppmärksamhet.

Annons

Wikileaks fortsatte sedan att publicera hemligstämplade dokument och filmer som visade USA:s förehavanden i mellanöstern.

Wikileaks vill till Sverige

Julian Assange, som är och var Wikileaks ansikte utåt, hade planer om att etablera Wikileaks i Sverige. Detta på grund av att vi i Sverige har en grundlagsskyddad pressfrihet, och att det enligt Assange finns ett stort stöd för Wikileaks bland svenskarna.

Assange anhålls för sexualbrott

I augusti 2010 anhölls Julian Assange i sin frånvaro efter ett besök i Sverige. Misstankarna gällde sexualbrott mot två kvinnor. I november beslutade Stockholms tingsrätt att häkta Assange i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Assange förnekade brott och bestred häktningen. Han menade att det var någon som försökte sätta dit honom, och att han hade fallit offer för ”den svenska radikalfeminismen”.

I december 2010 överlämnade sig dock Assange till brittisk polis varpå han häktades, men han släpptes senare mot borgen i fotboja.

Kvinna som håller i en skylt om att frige Julian Assange.
Julian Assange fick stort stöd bland Wikileaks-anhängarna trots anklagelserna om sexualbrott. Foto: TT

Våldtäkten i Enköping

Julian Assange höll ett föredrag i Stockholm i augusti 2010. Där träffade han en kvinna från Enköping som han senare följde med hem för att spendera natten hos.

Annons

Kvinnan har berättat att de hade haft sex, men att hon även vaknat flera gånger under natten av att Assange hade sex med henne igen medan hon sov. Hon ska även vid upprepade tillfällen ha sagt åt honom att använda kondom vilket han vid åtminstone ett tillfälle struntade i.

Tillsammans med en annan kvinna som Assange ska ha övernattat hos, och förgripit sig på, vände hon sig till polisen. Assange blev då misstänkt för våldtäkt, olaga hot och sexuellt ofredande. De två senare punkterna preskriberades 2015, medan våldtäktspunkten preskriberas först i augusti 2020.

Kvinnorna anklagas för konspiration

De två kvinnor som anklagade Assange blev snart själva anklagade för att samarbeta med CIA för att sänka Assange och Wikileaks.

Många kända kvinno- och människorättsaktivister ställde sig på Assange sida, och dokumentärfilmaren tillika aktivisten Michael Moore var en av dem som var så säker på Wikileaks-grundarens oskuld att han hjälpte till att betala hans borgenssumma.

Michael Moore talar vid Womens March.
Michael Moore, här på Women’s March, betalade borgen för Julian Assange. Foto: TT

Assanges asyl i Ecuador

I maj 2012 beslutade Storbritannien om överlämning till Sverige, men då barrikaderade sig Assange på Ecuadors ambassad i London där han också beviljades politisk asyl. Anledningen var hans rädsla för att Sverige i sin tur skulle överlämna honom till USA och att han skulle hamna på Guantánamo.

Annons

Han skulle komma att stanna på ambassaden i sju år.

Förundersökningen läggs ner

I maj 2017 lades den svenska förundersökningen ner och häktningen hävdes. Inte för att bevis saknades, utan för att åklagaren ansåg att det inte gick att föra utredningen vidare i det låsta läget.

Assange blir av med sin asyl

April 2019. Efter sju år på Ecuadors ambassad drogs asylen tillbaka, mycket på grund av Assange aktivitet på Twitter som ansågs kunna skada Ecuadors relationer med Storbritannien och USA.

Assange greps av brittisk polis och dömdes senare till ett års fängelse för att ha trotsat borgenvillkoren 2012. Straffet avtjänar han just nu på Belmarsch-anstalten där han bland annat fått besök av Baywatch-stjärnan Pamela Anderson som säger sig älska honom.

USA meddelar att de vill att Assange överlämnas dit, där han står åtalad för dataintrång.

Pamela Anderson tillsammans med en av Wikileaks-grundarna när de besökte Assange i fängelset.
Pamela Anderson invirad i en filt med Assanges budskap på, tillsammans med en av Wikileaks-grundarna, på besök hos Assange i fängelset. Foto: TT

Förundersökningen återupptas

I maj 2019 beslutade den svenska åklagarmyndigheten att återuppta förundersökningen mot Julian Assange gällande våldtäktsanklagelsen. Elisabeth Massi Fritz var en av dem som kämpade för att det skulle bli av i egenskap av kvinnans företrädare.

Elisabeth Massi Fritz.
Brottsmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Assange ska ha våldtagit. Foto: TT

I en efterföljande presskonferens om Assange-fallet sa Massi Fritz följande:

”Jag kan hälsa från min klient att hon känner stor tacksamhet och hon hoppas nu att få upprättelse. Hon har varit besviken, men i dag har hon nu igen fått tilltro till svenskt rättsväsende”

Vice överåklagare Eva-Marie Persson har gjort känt att Assange kommer att begäras häktad och utlämnad till Sverige.

Man har nu lite mer än ett år på sig att väcka åtal, eftersom fallet preskriberas i augusti 2020.

Läs mer:

Annons