Trendar: InredningMat och dryckResor

Otippade regler som världens kungligheter måste följa

01 jun, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Meghan och drottning Elizabeth tillsammans
Vem ska niga för vem och varför har inte kungligheter några efternamn? I den kungliga världen råder inte bara glittriga diadem och flotta middagar. Det är även många regler att ta hänsyn till. Vi har listat 18 otippade regler som kungligheter världen över måste följa.
Annons
5 skandaler kring det brittiska kungahuset som du kanske inte visste om:Brand logo
5 skandaler kring det brittiska kungahuset som du kanske inte visste om:

Den kungliga världen kantas av uråldriga traditioner och regler att följa. Vissa har uppdaterats och omformulerats, medans andra består. Dessa otippade och emellanåt något märkliga punkter måste alla kungligheter bocka av för att vara på den säkra sidan. Som född in i den kungliga världen får barnen tidig lära sig att följa dessa. Men för de ingifta kungligheterna är det mycket att ta in och ändra på i det vardagliga livet.

Vi har listat 18 stycken kungliga regler:

Inga efternamn

Drottning Margrethe av Danmark

Världens kungligheter har inga efternamn. De använder endast sina tilltalsnamn och titlar. Alla familjer tillhör en ätt, i Sverige är det Bernadotte, men det är inte ett namn som de själva använder. Och tur är väl det – tänk om danska drottning Margrethe skulle behöva presentera sig med sitt ättsnamn: Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Annons

Autograf-förbud

Meghan Markle

Att kungligheterna runt om i världen är omåttligt populära har inte undgått någon. Vid officiella sammanhang är det många som samlas för att få en glimt, eller till och med ett kort samtal med dem. Men en autograf, det kan du glömma. Kungligheter får nämligen inte skriva autografer och i Storbritannien får de heller inte ställa upp på en selfie.

Hovnigning

Hovnigning kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mary

Reglerna är många att hålla koll på för kungligheterna – och för de som möter dem. Här i Sverige avskaffade vår kung Carl XVI Gustaf hovnigningen redan 1973. Kungen ansåg att äldre damer inte skulle behöva slita på sina onda knän och niga för kungen. Men i andra kungahus tummas det inte på regeln. Men vem niger för vem? Här handlar det om rangordning i de kungliga leden. Prinsessor/hertiginnor niger för alla världens kungar, drottningar eller kejsare. De tar då den kungliga personen i hand, sätter höger ben bakom vänster ben och sjunker djupt ned mot golvet med rak rygg.

Annons

Bedriva verksamhet

Prinsessan Madeleine och Christopher O´Neills bröllop

Många ingifta kungligheter var innan det blåblodiga äktenskapet verksamma med egna företag. I samband med entrén i den kungliga världen har de alla fått lagt företagandet på hyllan. En kunglighet får inte bedriva näringsverksamhet. Prinsessan Madeleines man Christopher O´Neill valde att tacka nej till prinstiteln som kungen erbjöd honom i samband med bröllopet. Han ville helt enkelt inte ge upp sitt företagande och karriär.

Neutrala naglar

Kates naglar

I Sverige och Norden finns det inga stenhårda regler kring vilken färg kungligheterna får addera på sina naglar. Både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia har setts med olika kulörer på nagellacket. I Storbritannien är de däremot hårdare på den fronten. De kungliga kvinnorna ska alltid bära ett neutralt nagellack där den närmsta färgen att utmana regeln på stavas ljusrosa.

Annons

Åtalsimmunitet

Kungen har åtalsimmunitet. Bild från tullen.

Som statschef har sittande monark åtalsimmunitet. Det innebär att regerande kung eller drottning inte kan åtalas för sina gärningar. Skulle kungen exempelvis köra mot rött och bli stoppad ställs han inte till svars för sin handling. Men trots detta är (nästan) alla kungligheter noga med att agera strikt i enlighet med lagen.

Dags att pudra näsan?

Kronprinsessan Victoria på Nobelbanketten

Att slå sig ned vid långa och formella middagar är rena barnmaten för kungligheter. Men det är viktigt att äta och dricka med måtta. En kunglighet har alla blickar på sig och det ska mycket till för att de ska lämna bordet under en middag. Men nöden har ingen lag och om de verkligen måste gå och pudra näsan, ja då är det ingen av bordsgrannarna som får veta om det. Som kunglig säger man endast ”ursäkta” innan bordet lämnas. Men det hör till ovanligheten och då kan vi passa på att påminna om att Nobelbanketten är fyra timmar lång (!).

Annons

Kindpussar

Drottning Maxima och drottning Mathilde kindpussar varandra

Bortom coronapandemin hälsar kungligheter ofta på varandra med kindpussar. Artighetspussen börjar på vänster kind för att sedan pussa höger och tillbaka till vänster sida igen. När en manlig kunglighet hälsar på en kvinnlig avslutar han sedan med att kyssa hennes högra hand.

Röstar inte

Kronprinsessan vid riksmötets öppnande

Kungligheterna har rösträtt men väljer att avstå från att rösta. Anledningen? Medlemmar av den kungliga familjen ska vara och agera politiskt oberoende. Att stå fria från det politiska är en tradition som fortlöper. De får självklart tycka vad de vill, men det är inget som de pratar om. Oavsett kung, prinsessa eller drottning så ska alla kungligheter agera politiskt neutralt och får aldrig yttra någon form av politisk åsikt.

Annons

Bära diadem

Prinsessan Sofia första gången hon bar ett kungligt diadem

Ingen ring på fingret = inget diadem! Att falla för en prins betyder inte att diademet blir en given accessoar. De ingifta prinsessorna eller hertiginnorna får inte bära diadem innan de gift sig med kärleken. Diadempremiären sker då på bröllopsdagen och därefter är det fritt fram att bära gnistrande storpjäser. De kungliga damerna som fötts in i kungafamiljen får bära diadem från den dagen de fyller 18 år.

Formella evenemang

Prinsessorna Beatrice och Eugenie vid en formell tillställning

I den kungliga världen är det inte bara en regel att hålla koll på. Förutom tydliga direktiv om vad och hur de ska föra sig så finns även en rad olika klädkoder att ta hänsyn till. Vid formella sammanhang innan klockan 18.00 är det hatt som gäller och vid en entré efter att klockan slagit sex är det dags att nåla fast diademet på hjässan.

Annons

Prins och prinsesstitlar

Prins William och Catherine

Här i Sverige blev Daniel prins när han gifte sig med kronprinsessan och Sofia Hellqvist blev prinsessa när hon gifte sig med prins Carl Philip. Men att gifta sig till en titel är inte lika lätt i Storbritannien. Där går det inte att gifta sig till en prins- eller prinsesstitel, det är endast något man föds till. Catherine av Cambridge är gift med prins William men bär endast titeln hertiginna.

Godkänna giftermål

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid bröllopet 2010

Att presentera sin stora kärlek för föräldrar kan tyckas jobbigt. Som kunglighet är det inte bara föräldrarna som ska gilla och ”godkänna” kärleken. I Sverige och flera andra länder måste även regeringen godkänna ett kunglig giftermål.

Annons

Flyger inte tillsammans

Kronprinsessan Victoria stiger in på ett flygplan

Kungen och kronprinsessan flyger aldrig i samma flygplan. Anledningen? Om det värsta skulle inträffa ska inte sittande monark och kungligheten näst på tur i successionsordningen befinna sig i samma plan. Det för att säkra upp tronföljden om det otänkbara skulle inträffa och olyckan skulle vara framme.

Inte hålla handen

Prins William och Catherine vid ett officiellt uppdrag

Drottning Elizabeth vill inte att kungligheter håller handen med varandra i samband med officiella uppdrag. Kärleksgesten får de istället spara till privata sammanhang långt bortom kamerablixtar och folksamlingar.

Annons

Benens placering

Meghan och drottning Elizabeth tillsammans på kungligt uppdrag

Att slänga upp benet i knät hör inte till kunglig kutym. De kungliga kvinnorna förväntas sitta med benen ihop. Vill de byta position vinklas ofta benen åt höger eller vänster men fortsatt sammansatta.

Ett steg bakom

Drottning Elizabeth och Barack Obama

Ingen får gå framför regerande monark! Det är kungen eller drottningen som visar vägen. Alla andra håller sig alltid några steg bakom för att visa respekt för deras ställning.

Annons

Ingen religionsfrihet

Kronprinsessan Victorias konfirmation

Sittande kung eller drottning måste bekänna sig landets religion och är alltså inte skyddade av religionsfrihet. Vill en kunglighet behålla sin plats i tronföljden kan han eller hon inte konvertera eller välja ateism.

Foto: TT

Annons